Pucanje rožnice kod buđenja, postoji li rješenje?

Poštovani, imam 38 godina. Gotovo 15-ak godina radim u uredu na kompjuteru. Dijagnosticiran mi je astigmatizam, pa posljednjih godina nosim dioptrijske naočale. Jedno oko sam povrijedila prije 20-ak godina (malo veća razderotina rožnice), a drugo prije 5 godina (također razderotina rožnice). U posljednjih 18 mjeseci oba oka su suha i ujutro kod buđenja rožnica puca (oko je suzno i bolno). Od te pojave, po preporuci okuliste, svakodnevno koristim umjetne suze ISOPTO TEARS. Ujutro kapam umjetne suze pa tek onda otvorim oči, no to se i dalje ponavlja. Nakon pucanja rožnice upotrijebim Ciloxan kapi (alergijska reakcija na Tobrex) i mast i zatvorim oko. Ponekad nakon par sati bude bolje, a ponekad prođe nekoliko dana dok ne prestane boljeti i dok ne zacijeli. Na specijalističkom pregledu, ove godine, rečeno mi je da se radi o suhoći oka zbog ranijih ozljeda, te da nastavim koristiti sve kao do sada, i da uvečer koristim još i Corneregel. 15-ak dana nakon upotrebe Corneregela ujutro se javlja bijeli sluzavi iscjedak u kutovima oka, koji se stvara i tokom dana. Usprkos svemu, pucanje rožnice se i dalje događa, mada rjeđe, a ujutro osjećam suhoću i peckanje. Najgore bude u proljeće, pretpostavljam radi alergija. Izbjegavam propuh, klimatizirane prostore itd. Postoji li trajno rješenje za ove tegobe i što mi je činiti? Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

pucanje rožnice, razderotina rožnice
Dean Šarić
Poštovana,

riječ je vjerojatno o kroničnoj suhoći i recidivantnim erozijama, kombinacija vrlo teška za liječenje. Mogući izlaz iz toga je terapeutski laserski zahvat koji bi možda spriječio erozije. Ipak pokušajte najprije konzervativno, pa ako ne bude poboljšanja javite se da Vam objasnim mogućnosti lasera.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osam − dva =

Back to top button