Može li očna mrena povećati očni tlak?

Poštovanje i pozdrav iz Sarajeva, ja već 20 godina liječim glaukoma simplex, s kapima Timolol maleat 12 godina, a onda su mi dodali i Azopt 5 godina, a od prije 3 godine kombiniram Timolol i Xalatan. Uglavnom pritisak mi je tu negdje između 16 i 21, kako kad. Pošto mi se počela razvijati i očna mrena na lijevom oku i korigiram je sa staklom minus 0.75, na tom oku sam dobio i drugi vid, mislim radi razvoja miopije sad na to oko mogu lijepo čitati i bez naočala. Imam dva pitanja; prvo da li su kapi Xalatan kontraindikacija za operaciju mrene, i drugo pitanje, da li mi ta mrena može povećati pritisak? Samo da napomenem da sam star 81 godinu i da i pored glaukoma od 20 godina nisam izgubio periferni vid, a ni kolorni, a na OCT testu se pokazalo da su mi očni živci dobri na oba dva oka. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

može li mrena povećati očni tlak
Dean Šarić
Poštovani,

1. upotreba Xalatana ne ometa operaciju katarakte. 2. može, razvoj mrene uzrokuje bubrenje leće koje može povećati očni tlak. Obratno operacija mrene snižava očni tlak za 15 do čak 30%.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 − dva =

Back to top button