Operacija mrene uz glaukom i Quinax kapi za mrenu?

Poštovani, od nedavno mi je dijagnosticirana mrena, a oftalmolog mi je predvidio operaciju slijedeće godine. Od prije imam suhe oči, odnosno Sjogrenov sindrom uz RA. Prije 4-5 godina slučajnim pregledom otkriven mi je glaukom koji je djelomično oštetio živac lijevog oka. Kao terapiju koristim Cosopt kapi, a također i Xalatan. Naravno, za suhoću oka uzimam umjetne suze (Hylocomod kapi i Cornere gel uvečer). Rađena mi je i laserska iridotomija prije 3 godine.

Od nedavno sam počela koristiti i Quinax kapi za mrenu. Koliko su ove kapi efikasne? Ponekad mi se čini da mi poboljšavaju vid i stvaraju prijatan osjećaj u oku, a ponekad ne. Primjećujem da sve lošije i zamućenije vidim na daljinu. Imam 67 godina i volim čitati i crtati. Koliko ovo stanje utječe na pogoršanje vida i koliko brzo? Također vozim i automobil. Molim Vas da mi pojasnite moj slučaj u kontekstu operacije mrene. Koje oko bi trebalo prvo operirati s obzirom na moju situaciju? I da li će operacija dovesti do poboljšanja vida koje za sada relativno dobro još funkcionira, ali mi suhoća oka i žuljanje prave najveće probleme. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

quinax kapi za mrenu
Dean Šarić
Poštovana,

mrenu je potrebno operirati kada Vam mrena počne smetati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Danas su operacije mrene izrazito uspješne. Problem može predstavljati suhoća koja će se iza zahvata pogoršati. Također trebate se za operaciju obratiti oftalmologu koji će voditi računa i o glaukomu, naime glaukom može dovesti do izvjesnih komplikacija tijekom operacije mrene, koje pak onda mogu umanjiti uspješnost ishoda zahvata. Vi ste na maksimalnoj glaukomskoj terapiji pa bi možda trebalo napraviti i zahvat po tom pitanju kad se oko već otvara. Većina oftalmologa se slaže da kapima ne možemo usporiti razvoj mrene.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

10 − 8 =

Back to top button