Operacija mrene uz glaukom i Quinax kapi za mrenu?

Poštovani, od nedavno mi je dijagnosticirana mrena, a oftalmolog mi je predvidio operaciju slijedeće godine. Od prije imam suhe oči, odnosno Sjogrenov sindrom uz RA. Prije 4-5 godina slučajnim pregledom otkriven mi je glaukom koji je djelomično oštetio živac lijevog oka. Kao terapiju koristim Cosopt kapi, a također i Xalatan. Naravno, za suhoću oka uzimam umjetne suze (Hylocomod kapi i Cornere gel uvečer). Rađena mi je i laserska iridotomija prije 3 godine.

Od nedavno sam počela koristiti i Quinax kapi za mrenu. Koliko su ove kapi efikasne? Ponekad mi se čini da mi poboljšavaju vid i stvaraju prijatan osjećaj u oku, a ponekad ne. Primjećujem da sve lošije i zamućenije vidim na daljinu. Imam 67 godina i volim čitati i crtati. Koliko ovo stanje utječe na pogoršanje vida i koliko brzo? Također vozim i automobil. Molim Vas da mi pojasnite moj slučaj u kontekstu operacije mrene. Koje oko bi trebalo prvo operirati s obzirom na moju situaciju? I da li će operacija dovesti do poboljšanja vida koje za sada relativno dobro još funkcionira, ali mi suhoća oka i žuljanje prave najveće probleme. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

quinax kapi za mrenu

Dean Šarić

Poštovana,

mrenu je potrebno operirati kada Vam mrena počne smetati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Danas su operacije mrene izrazito uspješne. Problem može predstavljati suhoća koja će se iza zahvata pogoršati. Također trebate se za operaciju obratiti oftalmologu koji će voditi računa i o glaukomu, naime glaukom može dovesti do izvjesnih komplikacija tijekom operacije mrene, koje pak onda mogu umanjiti uspješnost ishoda zahvata. Vi ste na maksimalnoj glaukomskoj terapiji pa bi možda trebalo napraviti i zahvat po tom pitanju kad se oko već otvara. Većina oftalmologa se slaže da kapima ne možemo usporiti razvoj mrene.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!