Laserska operacija glaukoma SLT laserom?

Poštovani, moje pitanje je vezano za lasersku operaciju glaukoma. Imam 34 godine i prije godinu i pol dana sam na običnom pregledu kod oftalmologa saznao da imam povišeni očni tlak. Iznosio je 19 mmHg, iako se to smatra normalnim, doktor je rekao da je ipak povisok. Tom prilikom mi nije propisao terapiju, mada je promatrajući očni živac rekao da je malo promijenjen. Taj prvi put sam radio pregled u Parizu jer tu živim. Nakon mjesec dana opet odlazim kod istog doktora gdje opet mjerim očni pritisak čije su vrijednosti kao i zadnji put. Tada mi doktor propisuje kapi AZARGA koje i danas koristim i šalje me na daljnje pretrage. U međuvremenu sam putovao u Bosnu i posjetio sam veoma iskusnog oftalmologa koji mi je nakon širenja zjenica napisao sljedeću dijagnozu:

Prednji segment B.O., O.U. Glaucoma in ops,
Fundus: Papile centralno dublje ekskavirane, vise desno.

Poslao me je da napravim vidno polje po Goldmanu. To sam uradio i doktor je konstatirao da je vidno polje uredno, ali mi je i on rekao da nastavim s tretmanom. Nakon povratka u Pariz uradio sam još neke pretrage i snimao vidno polje s nekim različitim aparatima. Ne znam točno koje, jer doktori neće puno da objašnjavaju, ali su mi vrijednosti očnog tlaka od kad koristim AZARGU spale između 17 i 16. Međutim, ja sam nakon toga posjetio i više oftalmologa koji bi mi uglavnom rekli da nastavim s tretmanom ali nitko mi nebi mogao reći imam li ili nemam glaukom. Tako da sam danas bio u jednoj specijalnoj bolnici za oči, gdje mi je doktor nakon više različitih pregleda i nekakvih snimanja rekao da prestanem s kapima i preporučio mi lasersku operaciju sa SLT laserom. Ja bih volio Vaše mišljenje dali je to dobro, ima li kakvih rizika, jer je rekao ako uspije da onda neću morati koristiti kapi. Hvala Vam na prilici da postavim pitanje.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

laserska operacija glaukoma
Dean Šarić
Poštovani,

za početak potreban Vam je iskusni glaukomatolog, te svakako pretraga OCT da bi se utvrdilo da li je uopće riječ o glaukomu, odnosno koliko je uznapredovao. Laserski tretman kod mlađih ljudi ne daje uvijek željene rezultate. Vrijednosti od 19 mmHg nisu nužno loše (ovisno o debljini rožnice ali i nalazu OCT-a). Ako ste u mogućnosti doći, u Zagrebu postoji Referalni centar za Glaukom na Očnoj klinici KBC “Sestre milosrdnice”. Tu bi vjerojatno dobili odgovor na Vaše dileme. Sigurno i u Francuskoj postoji slična ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest + 20 =

Back to top button