Kako liječiti veliku dioptriju i astigmatizam kod djeteta?

Poštovanje! Prije nešto više od 2,5 godine sam prvi put primijetila na slikama koje sam slikala pomoću smart telefona, da mojoj curici oči svjetle drugačije. Naime u lijevom oku je imala žućkasti odsjaj ne mjestu šarenice, dok na desnom nisam uočila nikakav odsjaj. Čitajući razne tekstove saznala sam da to može biti rani pokazatelj bolesti oka i da bi bilo dobro dijete naručiti kod oftalmologa. Međutim mene su moji najbliži uvjeravali da je to odsjaj od blica i da sam paranoična, pa sam tako i pustila sve vremenu. Tako je prošlo vrijeme i moja curica je u 3. mjesecu napunila 4 godine, kada sam ja opet primijetila da joj i dalje svijetli lijevo oko dok desno ne. Otišli samo na pregled kod pedijatara i na moj zahtjev sam dobila uputnicu za oftalmologa. Dana 06.05.2015. obavili samo pregled i dobili dijagnozu:

VOD: 3/12
VOS :3/12
Javal:3,0 dcyl ax 105
3,0 dcyl ax 85

U primarnom položaju ortoforija.
CT na daljinu i na blizinu negativan. Alternans –
Bulbomotorika: uredna u svim smjerovima. Konvergencija +++
Lani I: uredan
Fuzijia 0 + 6st

M1% skijaskipija:
o.dex:+3,0 dsph +3,50 dcyl ax 110
o.sta:+3,0 dsph +4,0 dcyl ax 85

BMS OU: uredan nalaz
Fou: nalaz uredan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Pregledom nađen hipetopni astigmatizam. Potreban drugi dio pregleda na kojem će se odrediti naočale.

Dobili smo pojašnjenje da naše dijete ima veliku dioptriju, astigmatizam i da će nositi stakla s cilindričnom lećom. Pošto se mi susrećemo prvi puta s ovime molim Vas i vaše mišljenje, tj. pojašnjenje nalaza, te mišljenje mogućnosti koju bi naša curica mogla imati prilikom liječenja? I dali se uopće može liječiti u kasnijoj dobi operacijom? Hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

velika dioptrija i astigmatizam
Dean Šarić
Poštovana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

dobre vijesti su da je nalaz oka uredan. Također je dobro da je utvrđena dioptrija. Potrebno je nositi naočale i za koju godinu kontaktne leće. Kada dijete odraste operacijom se može riješiti dioptrije.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + 12 =

Back to top button