Dijete ne pokazuje probleme s vidom a ima dioptriju?

Poštovani, imam djevojčicu od 5 i pol godina. Odvela sam je na oftalmološki pregled, zato što je mlađoj djevojčici ustanovljena dioptrija od +4,50 i cilindri -3,50. Starija djevojčica apsolutno ne pokazuje nikakve simptome bilo kakvog problema s očima za razliku od mlađe kćerke kojoj su suzile oči pri većem naporu. Ustanovljena dioptrija bez širenih zjenica je +0,50 a kod proširenih zjenica čak +2,75 i pojavljuje se manji astigmatizam -1,25. Pošto mi nije jasno da toliko velika razlika može biti, potrebno mi je Vaše mišljenje, da li odmah krenuti s naočalama, kao kod mlađe kćerke koja ima veliku dioptriju ili pratiti pa pred polazak u školu uraditi kontrolni pregled, s obzirom da nema tegobe i ne žali se. Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dijete dioptrija
Dean Šarić
Poštovana,

nalaz je malo čudan, naime razlika sfere je uobičajena i moguće je da postoji veća dalekovidnost koja se pri uskoj zjenici ne manifestira, no cilindar bi trebao biti prisutan s i bez širenja zjenica. Ako je skijaskopski nalaz točan moguće da će ipak biti potrebne naočale. Odluku prepustite oftalmologu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani,imam kći od 7 god.prvi nalaz cilindri 1 1.25,s skijoskopijom 2.75 3.zar je normalna tako drastična razlika?

  1. Poštovana,

   skijaskopija pokazuje koliku dioptriju dijete ima, ali za naočale se prepisuje dioptrijska vrijednost koju pacijent može podnijeti, odnosno dioptrija koja je dovoljna za zadovoljavajući vid. Dakle, moguća je tolika razlika.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button