Glaukom otvorenog kuta i anestetik s vazokonstriktorom?

Poštovani, ja sam dr. stomatologije i voljela bih da mi date odgovor na sljedeće pitanje; dali pacijent kod koga je dg. glaukom otvorenog kuta može kod stomatologa prilikom intervencije primiti lokalni anestetik s vazokonstriktorom? Kakva su Vaša iskustva po tom pitanju i savjeti?

U ranijoj stomatološkoj praksi se za kardiološke pacijente savjetovao anestetik bez vazokonstriktora (koji je kao anestetik u tom obliku puno slabiji), a sada se i njima savjetuje davanje anestetika s VK, pošto se smatra da je količina adrenalina koju će pacijent primiti tim putem znatno manja nego ona koja će se u organizmu izlučiti pri intervenciji koja je ipak bolna s anestetikom bez VK. Da li je takav savjet i kod pacijenata s glaukomom ili drugačiji? Mojoj kumi i najboljoj prijateljici je nedavno dijagnosticiran glaukom otvorenog kuta, pa me zanima kako ću se ponašati kad ona bude ubuduće moj pacijent. Hvala puno na odgovoru!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

glaukom anestetik s vazokonstriktorom, glaukom anestetik
Dean Šarić
Poštovana,

glaukom mora biti pod kontrolom i ako je tako, slobodno koristite anestetik s vazokonstriktorom.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 4 =

Back to top button