Liječenje glaukoma kapima „Timalen“

Poštovani,

Molila bih vas za pomoć. Mojoj mami na oftalmološkom nalazu piše slijedeće:

V o.dex. sc 0,25 cc 0,8
V o.sin. sc 0,75 cc 1,0

AT o.u.: 37/23 mmHg (u midrijazi)
BM o.u.: leća početno opalescira

Gonioskopija u midrijazi o.dex.: korijen šarenice prekriva zone Schlemova kanala, otvor I-II, C/D 0,9, vrlo duboka ekskavacija.
Gonioskopija o.sin. u midrijazi: otvor I-II, C/D 0,45

DG: Glaucoma angulare chr. o.u. evolutum o.dex.
TH: učini se Yag laser iridotomija oba oka
sol. Efflumidex 5x / 7dana u oba oka

TH: sol. Cosopt 2x u desno oko
TH: sol. 0,5% Timalen 2x u lijevo oko

Iridotomija je učinjena. Simptoma nije bilo, no prije cca 3 tjedna javljala se bol na lijevoj strani glave.

Možete li mi protumačiti ovaj nalaz i dati nekakav savjet što bi se dalje moglo učiniti? Je li moguće na neki način spasiti vid? Ukoliko postoje neki posebni zahvati (uključujući i u inozemstvu)? Molim vas da mi pomognete. Što se tiče lijeka “Timalen”, možete li predložiti neki drugi lijek sa sličnim svojstvima? Mamini roditelji i brat su preminuli od moždanog udara, a kod nuspojava navedenog lijeka pročitala sam da postoji mogućnost cerebralne ishemije, te da može pojačati rad štitnjače. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Liječenje glaukoma Timalen, kapi timalen
Dean Šarić
Poštovana,

riječ je o uznapredovalom glaukomu koji je korektno liječen. Svakako se posavjetujte sa oftalmolozima koji su preporučili Timalen da vide da li je potrebno uvesti alternativnu terapiju. Postoje brojni lijekovi za zamjenu. Ako se tlak stabilizira, te zaustavi propadanje živca operativni zahvat neće biti potreban.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

10 + deset =

Back to top button