Dva različita nalaza dioptrije – koji je ispravan?

Poštovani, nisam uspjela nigdje pronaći odgovarajući odgovor, pa Vas molim za pojašnjenje sljedećeg nalaza kojeg sam dobila neki dan po obavljenom pregledu:

Za daljinu:
D.o. Dsph +0,25
L.o. Dsph / Dcyl +0,50 Axis 0°

Za blizinu:
D.o. Dsph +1,50
L.0. Dsph +1,25 Dcyl +0,50 Axis 0°

Prilikom tog pregleda spomenula sam liječniku da imam problem s čitanjem, ali ta slova nisu mutna, nego su normalna ali više kao jedno preko drugog (kao 2-3 sjene pod različitim kutevima, odnosno jedan kvadrat ima iza sebe drugi kvadrat, čak i treći u pozadini). Taj problem je lakše primijetiti na većim slovima nego na sitnijim. Osim toga, npr. slova koja čitam su crna, ali meni izgledaju zbog tog problema siva (u nijansama). Ponekad su kao “plivajuća”. S daljinom nemam problema, osim što ponekad prilikom gledanja TV-a nesvjesno naginjem glavu (u lijevo). Imam česte glavobolje, oči mi suze i peku (neovisno o godišnjem dobu), kao da su preosjetljive.

Osim toga, imam dodatno pitanje; mjesec dana prije gore navedenog, također na jednom pregledu dobila sam drugačiju dijagnozu (nije kod istog liječnika):

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Za blizinu:
D.o. Dsph +1,75
L.o. Dsph +1,75

Sada sam ostala zbunjena. Koji nalaz je ispravan i prema kojem da izradim naočale i kakve? Imam 45 godina i nisam do sada koristila naočale. Inače sam dizajner i mogu slobodno reći da imam veći osjećaj za boje i njihove nijanse, odnosno oštrinu i njene razlike. Posao mi je da po 8 sati dnevno provedem gledajući monitor računala, a i često poslove obavljam putem mobitela, što znači da i uređujem fotografije putem mobitela. Kako imam problema s vratnom kralježnicom veoma mi je bitno i da imam preglednost s minimalnim pokretima glave. Što mi predlažete kao najbolje rješenje (na internetu sam pronašla svakakve informacije)? Unaprijed se zahvaljujem na vašem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dva različita nalaza dioptrije, različiti nalazi dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

ta dva nalaza su slična, razlika je minimalna, prvi kolega je inzistirao i na najmanjem cilindru dok je drugi zanemario cilindar obzirom da je stvarno malen. Dakle kod Vas je riječ o prezbiopiji koja dolazi s godinama i jednostavno trebate početi koristiti naočale za čitanje. Također treba voditi računa da su prepisane naočale vjerojatno prejake za rad na računalu. U svakom slučaju ništa ozbiljno, ako su Vam prepisane naočale prejake za rad na računalu potrebno je imati druge (slabije) za takav rad.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri + 19 =

Back to top button