Zašto mi titra tekst dok čitam s papira ili monitora?

Poštovanje, za početak moram napomenuti da sam svakodnevno izložen radu na računalu po 5 sati dnevno u prosjeku, kada bi se zbrojilo s televizijom, mobitelima itd. Ono što sam primijetio u zadnjih mjesec dana da kad gledam neki predmet u daljini (na kojeg se fokusiram), da mi predmet koji je bliže titra ispred očiju. Kad čitam bijeli tekst na crnoj podlozi kao da mi slova titraju, bilo to na papiru ili na monitoru, ponekad mi je svejedno. Također kada pogledam u bijeli zid vidim pruge što je normalno, samo imam osjećaj da mi predugo traje da nestanu te pruge. I još što sam primijetio da kad gledam bijeli zid ili neku veliku površinu iste boje da nekad kao da nije isto obojen, blage pruge itd. Dobro vidim na daleko i na kratko. Nedavno sam bio na sistematskom i s vidom je sve uredu. Jedino što mislim da bi trebalo smanjit korištenje računala i da je vjerojatno krivac stres za ovo. Zanima me Vaše mišljenje o mom problemu. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

titra tekst, titraju slova čitanje
Dean Šarić
Poštovani,

odlično ste opisali simptome pretjeranog rada na računalu, dali ste ispravnu dijagnozu, a terapija se sama nameće. Koliko je moguće smanjite rad na računalu, tijekom rada radite češće pauze kada je uputno nakapati umjetne suze i minutu-dvije gledati u neki udaljeni objekt (relaksacija akomodacije).

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest − 3 =

Back to top button