Keratokonus

Keratokonus, liječenje keratokonusa, ispučenje rožnice Keratokonus je degenerativna bolest rožnice, pri kojoj se rožnica stanjuje i mijenja svoj oblik. Budući da prednja ploha rožnice igra važnu ulogu u refrakcijskom stanju oka, svaka i najmanja promjena radijusa zakrivljenosti znatno utječe na kvalitetu vida.

Bolest zahvaća otprilike 0.25% populacije, a najčešće se javlja u adolescentskoj dobi. Poznati su međutim i slučajevi obolijevanja od keratokonusa kod djece mlađe od šest godina, kao i kod žena za vrijeme menopauze. U pravilu, bolest se najprije pojavi na jednom oku, ali pacijenti najčešće potraže profesionalnu pomoć tek kada bolest zahvati i drugo oko, što može potrajati nekoliko godina.

Keratokonus liječenje

Kako bolest napreduje, najprije nastaje kratkovidnost, a zatim i nepravilni astigmatizam. Ako se bolest otkrije na vrijeme, u ranom stadiju je još uvijek moguće korigirati vid dioptrijskim naočalama, mekim kontaktnim lećama, a zatím tvrdim kontaktnim lećama. Posljednja opcija je transplantacija rožnice.

Keratokonus je često dijagnosticiran u kombinaciji s drugim genetskim poremećajima, kao što su Downov i Marfanov sindrom. Čest uzrok bolesti također je i genetsko nasljeđe. Za uspješno liječenje važna je i ispravna prehrana, unos dovoljno tekućine, dovoljno vitamina i kvalitetan san. Ustanovljeno je da hormonalne promjene i neki lijekovi također mogu uzrokovati bolest. Pacijenti s keratokonusom često imaju krhke nokte, oslabljenu kosu i veliku potrebu za trljanjem očiju. Korekcija i izlječenje keratokonusa je unatoč velikom napretku još uvijek prilično komplicirano.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. MaRta napisao:

  koja luda slika,izgleda ko neki svemirski objekt, a zapravo je nase oko:)

 2. marin napisao:

  Nebih volio imati ovo,da ljude plasim po ulici

 3. Ivan napisao:

  Evo ja sam jedna osoba koja ima ovu gnjusnu degeneraciju, nije se lako nositi sa time, iz dana u dan mi sve više otežava životni ritam. Ružna je spoznaja da jednog dana, ako ne odem na ransplataciju rožnice ostajem slijep na jedno oko barem za sada. Tužno je to što naš susatav zdravlja ne prepoznaje to kao neku invalidnost,, te ne pokriva troškove takve vrste zahvata u nekim od privatnih klinika kako u RH tako i u regiji. Po pitanju pokrivanja troškova transplatacije moguće je obaviti to samo u jednoj specijaliziranoj bolnici u RH, koja naravno po mojim saznanjima trenutno više obavlja transplataciju na razini pokusa jer ne raspolaže popriličnom količinom rožnica (banka rožnica), dakle ne preostaje mi ništa drugo već za koju godinu kada uspijem sakupiti potreban novac (vrijednost kupnje jednog prosječnog automobila) obaviti transplataciju privatno.

 4. Ivana napisao:

  Poštovani Ivane, hvala na informacijama. I mom mužu je danas dijagnosticiran keratokonus, tek sada – jer mu je 36 godina. Mi ne znamo da je to imao još netko u njegovoj obitelji. Kojom brzinom ste Vi primijetili da Vam se pogoršava stanje? Hvala.

 5. Ivan napisao:

  Poštovana Ivana, žao mije što Vaš suprug ima istu diagnozu. Bolest se javila naravno “niotkud” kao i kod mene, nitko u obitelji nema takvu diaognozu pa mi nije bilo jasno zašto baš ja?! Progresija moje bolesti počela je nakon navršenih 18 godina, počeo sam primjećivati da mi je vid lagano mutniji i posjetio sam oftalmologa, na početku kontroliranja nitko nije sumljao da se radi o keratokonusu dok nije prošla i druga godina mojih iscrpnih i sve češćih kontrola. Sve predhodne godine sam od kontrole do kontrole samo slušao da je napredak iskrivljenja konusa sve veći i veći, obilazio sam mnoge oftalmologe i naslušao se svakakvih informacija baš kao i onih u mom istraživanju kako na hrvatskim tako i na stranim web stranicama. Krajnje je bilo kada sam u razgovoru sa oflatmologom počeo prikupljati informacije o zahvatu transplatacije rožnice u Rusiji, što sam istražio i otkrio da je zaista jedna od najboljih klinika u krugu Europe, cijena cca 3000 eura. Odustao sam naravno jer nvca nemam osim kredita za koji sada nisam spreman. Sada ću vam u dalnjem tekstu napisati ohrabrujuće riječi, pukom slučajnošću na predposljednjem pregledu kod oftal. susreo sam se sa jednom mladom doktoricom koja mi je vratila vjeru da nebudem ogorčen i kako mi nebi savjetovala nikakvu transplataciju za sada, u razgovoru mi navodi da to ostavim za kasnije godine svoga života, umirovljeničke dane. Uvijek postoji mali postotak ne-uspješnosti zahvata, a kada si mlad “ode ti život” jer vid je najdragocjenije osjetilo. Da ne pričam dalje o tome navest ću vam gdje me je ona uputila i zašto. Prije nekoliko godina, jedan američki oftalmolog dizajnirao je leće koje su stvorene samo za oči koje imaju bolest rožnice, dakle keratokonus. Dizajnirane su tako da vam prilikom došenja da kažem onako laički potiskuju rožnicu na svoje mjesto , što znatno usporava progresiju razvoja keratokonusa. Ja ih sada nosim i žao mije što nisam ranije počeo, jer vid koji sada imam je vid koji sam imao kao dijete, prekrasan. Pokušao sam ja sa lećama još prije nekoliko godina al toliko su me žuljale i dezorjenirale da sam bio sretan što mije ispala iz oka i bila izgubljena, nisu vrijedile ništa. Ako vas zanima bilo kakva informacija, slobodno me kontaktirajte na mailivan_klasan@net.hr, reći ću vam kako sam došao do tih leća za koje sam također u istraživanju saznao ali nisam vjerovao dok nisam iskušao. U Zagrebu na prelgedu kod doktorice Ksenije Čuruvije Opačić obavio sam opsežan pregled i vraćen mi je vid što je najbolje moguće. Savjetujem Vam da ju svakao posjtite i obavite prvi pregled tj. vaš suprug. Pregled plus kontaktne leće podjeljene na 12 mjeseci otprilike 190 kuna mjesečno. I vrijedi vjerujte mi, zaista je specijalist oftalmolog sa velikim znanjem u tom području , ma vrhunska je. Srdačan pozdrav 😉

 6. Ivana napisao:

  Puno hvala na odgovoru i informacijama. Mi smo se tek počeli raspitivati, tako da nam je svaka informacija važna. Drago mi je da Vam je sad vid bolje, ohrabrujuće je da ima rješenja. Mi smo čuli da u Zagrebu u jednoj poliklinici ima i neki manji zahvat koji služi za usporavanje cijelog procesa “pucanja tkiva” koji se sastoji u tome da se oko “zalije” vitaminom B, košta 2000 kn, i to se navodno preporučuje uz nošenje leća, u ovoj fazi bolesti. Ne znam, još to nismo uradili, pa Vam ne znam točno reći. U svakom slučaju hvala Vam, drago mi je da smo u kontaktu, hvala na Vašem mailu i želim Vam svako dobro.

 7. ranko napisao:

  Ja sam Ranko Gutić i ja imam keratokonus ali sam uz podrušku specijalno sveckog oftamologa uspijo da zaustavim njegovo dalje napredovanje ta oftamolog je doktor Mirko Jankov.On je čovek iz Brazila ali je roćen u Beogradu i tamo ima kliniku Laserfocus koja leči sve vrste bolesti stvarno radi ja sam operiso oči pre 3 mesece i osećam znatno napredovanje vida cela operaci košta 1000 eura po oku stvarno radi.To je Ultra B2 tako se naziva taj poduhvat ili kros linking evo vam nešto više o tome
  https://www.facebook.com/LaserFocusCentre?fref=ts

 8. Radovanka napisao:

  Poštovani Ranko…! ako možete odgovorite mi posle cros linkinga i riboflavina ultra b2 nosite li sočiva ili ste rekli zbogom sčivima. Mene je ta muka snasla i nisam znala kuda cu i odem u sv.vid Beograd i ogorčena sam urađena mi je ta metoda ultra b2 nista ne vidim a niko mi nije pominjao nekakva rose k2 sočiva,dozivjela sam šok kada sam čula da ću te panjeve da nosim a do tada nisam nosila nista sem sto sam primetila da mi vid pada i sada ludim hocu da umrem,cekam ta sociva sa kojima se ne mogu da pomirim…ako mozete odgovorite mi…Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!