Imam keratokonus. Mogu li nositi meke kontaktne leće?

Poštovani, na pregledu sam prije 3 god otkrio da imam astigmatizam (keratokonus), te su mi propisali polutvrde leće na koje se nikako ne mogu priviknuti. Oči me peku, suze, slabo vidim itd. Bio sam na još jednom pregledu kod drugog liječnika gdje mi je on rekao da mogu nositi mekane leće ili naočale. Na prvom pregledu su mi rekli da moram obavezno nositi polutvrde. Zbunjen sam pa bih Vas molio da mi pomognete. Hvala i lijep pozdrav.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Keratokonus meke kontaktne leće, kontaktne leće keratokonus
Dean Šarić
Poštovani,

ako imate keratokonus i manje od 30 godina svakako treba učiniti crosslinking. Naočale ili neka vrsta leća ovise o uznapredovalosti keratokonusa, no svakako treba prije učiniti crosslinking i zaustaviti keratokonus. Ako ne podnosite tvrde leće, a s mekima ne postižete zadovoljavajući vid, rješenje može biti u hibridnim lećama. Svakako se prvo javite nekome tko se uze bavi rožnicom.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × 4 =

Back to top button