Što je Cross-linking rožnice i zbog čega se radi?

cross linking, crosslinking, keratokonus liječenje

Cross-linking je metoda liječenja bolesti oka koja se naziva keratokonus. Radi se o bolesti koja napada rožnicu oka, te s vremenom mijenja njen oblik. Kako bolest napreduje rožnica postaje više stožastog oblika te gubi svoju optičku kvalitetu, a posljedica toga je slabljenje vida.

Sićušna vlakna proteina u oku zvana kolagen pomažu držati rožnicu na mjestu i sprječavaju izbočenje. Kada ta vlakna postanu slaba, ne mogu više držati oblik i rožnica progresivno mijenja svoj oblik.

Kod cross-linking-a rožnice, liječnici koriste kapi riboflavina i ultraljubičasto A zračenje kako bi učinili tkivo rožnice jačim. Taj način liječenja zaustavlja daljnje deformacije rožnice i napredovanje keratokonusa.

Metoda se zove “cross-linking” zato što dodaje posebne veze između kolagenskih vlakana u rožnici oka. Oni rade kao potporni nosači kako bi rožnica ostala čvrsta i stabilna.

Američka agencija za hranu i lijekove FDA je odobrila cross-linking rožnice za liječenje keratokonusa 2016. godine. Trenutno je to jedina metoda liječenja koja zaustavlja napredovanje keratokonusa. Ukoliko se cross-linking obavi na vrijeme, moguće je izbjeći transplantaciju rožnice koja je često neophodna u zadnjem stadiju bolesti.

>> Više o transplantaciji rožnice pročitajte u članku: Transplantacija rožnice – operacija i oporavak

Kome je potreban cross-linking rožnice?

Cross-linking rožnice je najbolje napraviti u ranom stadiju bolesti. Ovaj zahvat ne može povratiti prijašnje stanje, već sprječava pogoršanje bolesti. Vaš liječnik će utvrditi hoće li vam taj zahvat pomoći.

Cross linking, keratokonus liječenje

Normalna rožnica (lijevo). Deformirana rožnica zbog keratokonusa (desno)

Kako se pripremiti?

Vaš liječnik vam može savjetovati da ne nosite kontaktne leće par tjedana prije zahvata. Pitajte ga ako u tom vremenu trebate izbjegavati određenu hranu i lijekove. Na dan zahvata nemojte nositi šminku za oči, parfem ili losion poslije brijanja. Nakon zahvata trebati će vam netko tko će vas odvesti kući, s obzirom na to da vam zahvat utječe na vid. Pažljivo slijedite upute liječnika.

Kakav je oporavak?

Osjećati ćete vjerojatno laganu bol ili nelagodu nekoliko dana ili više nakon zahvata. Potrebno vam je 4-10 dana kako biste se vratili u svoju normalnu rutinu, ali može potrajati i do nekoliko tjedana, budući da je epitelu rožnice potrebno vrijeme za oporavak.

Morati ćete nositi i mekane terapeutske leće tjedan dana nakon zahvata i koristite antibiotske i steroidne kapi za oči do 2 tjedna.

Vid nakon cross-linking zahvata

Vaš vid će se u početku pogoršati, ali bi se trebao vratiti u normalno stanje nakon 6-12 mjeseci. Postoji vjerojatnost da ćete više biti osjetljivi na svjetlo i imati slabiji vid u periodu od 1-3 mjeseca nakon zahvata. Cilj cross-linking-a rožnice je usporiti bolest i spriječiti probleme s vidom u budućnosti, ali isto tako može i popraviti vaš vid kroz određeni period vremena. Nakon zahvata, vrlo vjerojatno će vam biti potrebne nove naočale ili leće.

Detaljnije o keratokonusu pročitajte u članku: Keratokonus: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!