Što je Cross-linking rožnice i zbog čega se radi?

Cross-linking je metoda liječenja bolesti oka koja se naziva keratokonus. Radi se o bolesti koja napada rožnicu oka, te s vremenom mijenja njen oblik. Kako bolest napreduje rožnica postaje više stožastog oblika te gubi svoju optičku kvalitetu, a posljedica toga je slabljenje vida.
0 Shares

Sićušna vlakna proteina u oku zvana kolagen pomažu držati rožnicu na mjestu i sprječavaju izbočenje. Kada ta vlakna postanu slaba, ne mogu više držati oblik i rožnica progresivno mijenja svoj oblik.

Kod cross-linking-a rožnice, liječnici koriste kapi riboflavina i ultraljubičasto A zračenje kako bi učinili tkivo rožnice jačim. Taj način liječenja zaustavlja daljnje deformacije rožnice i napredovanje keratokonusa.

Metoda se zove “cross-linking” zato što dodaje posebne veze između kolagenskih vlakana u rožnici oka. Oni rade kao potporni nosači kako bi rožnica ostala čvrsta i stabilna.

Američka agencija za hranu i lijekove FDA je odobrila cross-linking rožnice za liječenje keratokonusa 2016. godine. Trenutno je to jedina metoda liječenja koja zaustavlja napredovanje keratokonusa. Ukoliko se cross-linking obavi na vrijeme, moguće je izbjeći transplantaciju rožnice koja je često neophodna u zadnjem stadiju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

>> Više o transplantaciji rožnice pročitajte u članku: Transplantacija rožnice – operacija i oporavak

Kome je potreban cross-linking rožnice?

Cross-linking rožnice je najbolje napraviti u ranom stadiju bolesti. Ovaj zahvat ne može povratiti prijašnje stanje, već sprječava pogoršanje bolesti. Vaš liječnik će utvrditi hoće li vam taj zahvat pomoći.

Kako se pripremiti?

Vaš liječnik vam može savjetovati da ne nosite kontaktne leće par tjedana prije zahvata. Pitajte ga ako u tom vremenu trebate izbjegavati određenu hranu i lijekove. Na dan zahvata nemojte nositi šminku za oči, parfem ili losion poslije brijanja. Nakon zahvata trebati će vam netko tko će vas odvesti kući, s obzirom na to da vam zahvat utječe na vid. Pažljivo slijedite upute liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Kakav je oporavak?

Osjećati ćete vjerojatno laganu bol ili nelagodu nekoliko dana ili više nakon zahvata. Potrebno vam je 4-10 dana kako biste se vratili u svoju normalnu rutinu, ali može potrajati i do nekoliko tjedana, budući da je epitelu rožnice potrebno vrijeme za oporavak.

Morati ćete nositi i mekane terapeutske leće tjedan dana nakon zahvata i koristite antibiotske i steroidne kapi za oči do 2 tjedna.

Vid nakon cross-linking zahvata

Vaš vid će se u početku pogoršati, ali bi se trebao vratiti u normalno stanje nakon 6-12 mjeseci. Postoji vjerojatnost da ćete više biti osjetljivi na svjetlo i imati slabiji vid u periodu od 1-3 mjeseca nakon zahvata. Cilj cross-linking-a rožnice je usporiti bolest i spriječiti probleme s vidom u budućnosti, ali isto tako može i popraviti vaš vid kroz određeni period vremena. Nakon zahvata, vrlo vjerojatno će vam biti potrebne nove naočale ili leće.

Detaljnije o keratokonusu pročitajte u članku: Keratokonus: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − 8 =

Back to top button