Da li sunce uzrokuje rak oka?

Mogu li štetne UV zrake uzrokovati rak oka? Poznato je da prekomjerno izlaganje sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama utječe na pojavu raka kože, ali trenutno nema konkretnih dokaza o utjecaju na nastanak raka očiju. Nevidljive UV zrake prodiru u Zemljinu atmosferu, te dopiru do vaše kože i očiju u obliku UVA i UVB valova.
0 Shares

Najčešća vrsta raka oka je očni melanom, iako je vrlo rijedak. Melanom oka često izravno povezujemo s izlaganjem suncu, ali očni melanomi nemaju dokazanu povezanost s izloženošću UV zračenju.

Da li izlaganje suncu može uzrokovati rak oka?

Prekomjerno izlaganje suncu ne uzrokuje rak oka, ali može utjecati na razvoj raznih očnih stanja. Može doći do razvoja očne mrene uslijed izlaganja ultraljubičastom zračenju. Dolazi do zamućenja prirodne očne leće. Vid postaje zamagljen, te je oko osjetljivo na svjetlo. Katarakta je vodeći uzrok sljepoće i česta je pojava u starosti.

Prema zakladi za rak kože otprilike 10% slučajeva katarakte povezano je s prekomjernim izlaganjem suncu.

Prekomjerna izloženost UV zrakama može uzrokovati rak na očnim kapcima i okolnom tkivu oka. Rak kože očnih vjeđa čini 5 do 10% svih karcinoma kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Prekomjerno izlaganje suncu također može uzrokovati sljedeća očna stanja;

Makularna degeneracija

Makularna degeneracija je bolest kod koje dolazi do oštećenja makule. Makula je centralni dio mrežnice, koja je zaslužna za oštar i jasan vid. Njeno oštećenje može utjecati na sposobnost čitanja ili vožnje.

Fotokeratitis

Drugi naziv za fotokeratitis je “snježno sljepilo”, a uzrokovano je dužim izlaganjem UV zrakama, koje se odbijaju od leda ili snijega. Gubitak vida uslijed fotokeratitisa je samo privremen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Pinguekula

Riječ je o žućkastoj tvorevini na očnoj jabučici. Najčešće se pojavljuje nazalno (od rožnice oka prema nosu). Benigne je prirode, ne uzrokuje veće probleme, te ju nema potrebe uklanjati. Uzrokovana je prevelikim izlaganjem suncu. Izloženost prašini ili vjetru također može uzrokovati pojavu tih tvorevina.

Pterigij

Pterigij je izraslina na očnoj jabučici koja može trajno izobličiti rožnicu i utjecati na pojavu astigmatizma. Uzrokovan je suhim okom ili prevelikom izlaganju suncu. Ukoliko se ne liječi može se proširiti do centra rožnice, te ometati vid.

pterigij
Foto: Pterigij / Shutterstock

Vrste UV zračenja

Postoje tri vrste UV zračenja: UVA, UVB i UVC.

UVA zrake su zrake dugih valova koje čine 95% UV zračenja koje dopire do Zemlje. Ove zrake mogu prolaziti kroz rožnicu, te dosežu do očne leće i mrežnice oka. Prekomjerna izloženost UVA zračenju može dovesti do senilne makularne degeneracije i očne mrene.

UVB zrake glavni su uzrok opeklina od sunca, bora, promjene boje kože i raka kože. Ove zrake imaju nešto duže valne duljine i emitiraju veću energiju od UVA zraka.

UVB zrake se apsorbiraju 100% u rožnici oka, tako da ne uzrokuju očnu mrenu jer ne dopiru do očne leće. Prevelika izloženost UVB zrakama povezana je s pojavom pterigija i fotokeratitisa.

UVC zrake su najkraće valne duljine, ali najviše energije. UVC zrake bi bile najštetnije za oči i kožu, ali ozonski omotač atmosfere ih blokira.

Zaštita očiju od sunca

Najbolja zaštita očiju od sunca su sunčane naočale s UVA zaštitom. Sunčane naočale s zaštitom moraju blokirati 75% do 90% vidljive svjetlosti i moraju imati UVA i UVB zaštitu, kako bi se oči zaštitile od 99% do 100% ultraljubičastog zračenja.

Potražite sunčane naočale s naljepnicom UV 400 ili 100% UV. Takve sunčane leće pružaju gotovo 100%-tnu zaštitu od štetnih zraka valnih duljina do 400 nanometara.

Imajte na umu da UV zrake štete vašim očima tijekom svih godišnjih doba, pa i tijekom oblačnih dana.

Pročitajte sljedeće:

Tumor oka – vrste, simptomi i znakovi

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 + 6 =

Back to top button