Ksantelazma – da li su masne naslage oko očiju opasne?

Ksantelazma (lat. xanthelasma palpebrarum) je stručan naziv za žućkaste tvorevine na očnoj vjeđi. Riječ je o naslagama masti i kolesterola koje se nakupljaju u području očnih vjeđa. Stanje nije ozbiljno, ne uzrokuje bol, te se uklanja samo iz estetskih razloga. Ipak, masno tkivo oko očiju može biti znak upozorenja.
0 Shares

Najčešće se pojavljuje kod starijih osoba, te osoba azijskog ili mediteranskog podrijetla, češće kod muškaraca nego kod žena.

Povećana vjerojatnost pojave ksantelazme je i kod pušača, dijabetičara, pretilih osoba i kod osoba s visokim vrijednostima masnoća u krvi, uključujući kolesterol.

Kada ksantelazma dosegne određenu veličinu, te postane kvrgasta, ponekad se može smatrati ksantomom.

Ksantom (lat. xanthom) je širi pojam za kožne izrasline koje se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kako prepoznati ksantelazme?

 • Formiraju se najčešće kao plosnate strukture nepravilnog oblika.
 • Najčešće su žučkaste boje.
 • Promjene su mekane na dodir i ne uzrokuju bol.
 • Naslage se s vremenom povećavaju i mogu se pojaviti na više mjesta.
 • Najčešće se pojavljuju na vjeđama u nazalnom dijelu.
 • Mogu se pojaviti na gornjim i donjim vjeđama.

Zbog čega nastaju masne naslage oko očiju?

Dok je ksantom obično uzrokovan povišenim razinama masnoća u krvi, ili metaboličkim poremećajima kao što je dijabetes, uzroci ksantelazme su manje jasni.

Pojava žućkastih tvorevina najčešće se povezuje s visokim razinama kolesterola i triglicerida, ali se može pojaviti i kada kolesterol nije visok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Kako kontrolirati kolesterol?

Snižavanje kolesterola može vam pomoći u prevenciji ksantelazme. Za neke osobe, sama promjena u prehrani i stilu života može znatno utjecati na vrijednosti kolesterola.

Kako sniziti kolesterol?

 • Izbjegavajte pušenje.
 • Ograničite konzumaciju alkohola.
 • Smanjite unos zasićenih masti, poput maslaca.
 • Koristite lijekove za snižavanje kolesterola, koje su prepisane od strane liječnika.
masno tkivo na oku, ksantelazma
Masno tkivo na oku – ksantelazma. Foto: Shutterstock

Kako se tretira ksantelazma?

Žućkaste naslage na očima neće nestati same od sebe. Najčešće ostaju iste veličine ili rastu tijekom vremena. Ukoliko vam smetaju, možete ih ukloniti iz estetskih razloga. Liječnik može koristiti više metoda;

Uklanjanje laserom

Laserom se uklanja jedan po jedan sloj na koži. Prednosti lasera uključuju dobre funkcionalne i kozmetičke rezultate, minimalan gubitak tkiva, te manju mogućnost potrebe za ponavljanjem zahvata. Postupak je jednostavan, te daje brze rezultate.

Uklanjanje operativnim zahvatom

Ukoliko laser terapija nije uspješna, za tvrdokornije ksantelazme koristi se operativni zahvat. Nažalost, operativni zahvat može ostaviti ožiljke na tkivu kože ili pak promijeniti izgled kapka. No oporavak nakon operacije je brži.

Zamrzavanje krioterapijom

Kriokirugija je modernija metoda. Zamrzavanjem ksantelazmi može doći do hiperpigmentacije kože, te koža u tom području može postati svjetlija. Ambulantni postupak je siguran, relativno bezbolan, učinkovit, te kozmetički prihvatljiv. Jedina mana mu je što zahtjeva više tretmana.

Kemijski piling

Riječ je o najmanje čestoj metodi. Vrši se tretman trikloroctenom kiselinom otapanjem depozita kolesterola.

Moguće nuspojave svih navedenih metoda su:

 • ožiljci,
 • promjene boje kože,
 • rast nove ksantelazme, ukoliko imate visoki kolesterol.

Kada posjetiti liječnika?

Ksantelazma može biti rani znak upozorenja visokog kolesterola, koji se počeo nakupljati u krvnim žilama. Tijekom vremena, može se formirati u gusti ljepljivi plak u arterijama. Ovakvo nakupljanje kolesterola naziva se ateroskleroza, koja može dovesti do bolesti srca, srčanog ili moždanog udara.

Masno tkivo na očnom kapku može biti povezano s drugim rizicima, kao što su:

 • dijabetes,
 • visok krvni tlak,
 • pretilost,
 • pušenje.
masno tkivo na očnom kapku
Masno tkivo na očnom kapku. Foto: Shutterstock

Mogući zdravstveni rizici povezani s masnim naslagama oko očiju

Ukoliko ste primijetili pojavu žutih masnih naslaga u području očiju, ovo stanje može biti znak ozbiljnijih bolesti srca. Britansko istraživanje je potvrdilo da osobe s ksantelazmom imaju 12% veći rizik od srčanih oboljenja.

Istraživanje je također potvrdilo da su žućkaste tvorevine oko očiju predznak mogućeg srčanog udara kod žena, jer su tvorevine i srčani udar rjeđi kod žena nego kod muškaraca.

Koje pretrage treba napraviti u slučaju pojave ksantelazmi?

Ksantelazme su promjene koje su same po sebi bezopasne, ali ponekad ukazuju na povišenu masnoću u krvi, zbog čega je uputno provjeriti njihovu razinu. Kod dijela ljudi ovakve se masne naslage oko očiju pojavljuju iako su masnoće u krvi na normalnoj razini. Kao što smo već spomenuli, uklanjanje ksantelazme se vrši isključivo iz estetskih razloga.

Pročitajte sljedeće:

Pinguekula i pterigij – izraslina na oku: dijagnoza, simptomi i liječenje

Članak objavljen 27/11/2015, posljednja izmjena 19/12/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset − četiri =

Back to top button