Zašto s lećama vidim lošije nego s naočalama?

Poštovani, kratkovidan sam i imam dioptrije -7.00 na lijevom i -6.50 na desnom oku, uz cilindar na desnom oku (dioptrija na naočalama). Nedavno sam dobio kontaktne leće (meke, Johnson&Johnson) s kojima ne postižem željen vid (tj. imam osjećaj da s naočalama vidim bolje). Naime, događa mi se da mi se u malim prostorima ili čitanju na blizu mute slike predmeta i slova. Također, navečer i noću, pogotovo u vožnji auta primjećujem da oštrije vidim s naočalama. Kontaktolog mi je na lećama odredio nešto višu dioptriju nego na naočalama, s tim da za desnu leću nije odredio nikakav cilindar. Zanima me je li moj vid s lećama lošiji nego s naočalama možda zbog previsoke dioptrije za leće ili zbog astigmatizma na desnom oku? Hoće li se problem riješiti kroz prilagodbu oka na novu dioptriju leće u odnosu na naočale, tj. može li uopće doći do te prilagodbe ako paralelno koristim i naočale i leće? Zahvaljujem na odgovoru i lijep pozdrav.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

s lećama lošiji vid od naočala, leće gori vid naočale
Dean Šarić
Poštovani,

vid s lećama bi trebao biti bolji. Postoji niz razloga gdje može biti problem, neodgovarajuća baza, kriva dioptrija itd. Svakako zatražite drugo mišljenje. Naročito je čudno da je dioptrija na naočalama manja nego na lećama.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 − 2 =

Back to top button