Zbog naočala s cilindrima sve vidim iskrivljeno?

Poštovani doktore, prije četiri godine na sistematskom pregledu mi je određena dioptrija. Na desnom oku -0,75 a na lijevom oku -0,50. Od tada sam redovno nosio naočale s foto grey staklima, da bi prije nekih sedam dana otišao u optičarsku radnju s namjerom da promijenim okvir i ujedno provjerim dioptriju. Doktorica mi je prilikom pregleda dijagnosticirala sljedeće stanje: lijevo oko -0,50 130* a desno -0,75 65*. Rečeno mi je da su to cilindri i na osnovu toga izrađene su mi naočale. Moj problem je sljedeći; svi predmeti ispred kojih stanem npr. radni stol, tanjur, drvo, zid itd., svi su blago nagnuti i ukošeni, tj. izgledaju mi kao da ne stoje pod pravim kutom. To mi stvara neprirodnu sliku na koju mi se teško naviknuti. Inače na daljinu vidim čini mi se bolje nego s starom dioptrijom, nemam glavobolju, možda samo malo zamaranja zbog tih stvari koje mi izgledaju neprirodno. Moje pitanje je dali je to stanje normalno ili bih trebao tražiti ponovni pregled da se izvrši neka korekcija, ako je uopće moguća? I kakve su posljedice ne nošenja propisanih cilindara? U nadi da ćete mi odgovoriti, unaprijed Vam se zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

cilindri iskrivljen vid, naočale s cilindrom iskrivljeno
Dean Šarić
Poštovani,

moguće da je potrebno malo vremena da se naviknete na cilindre. Obzirom da ste i sami primijetili da vidite bolje na daleko, vjerojatno je dioptrija ispravna. Problem se dešava zbog udaljenosti naočala od oka što uzrokuje deformacije slike, naročito pri pokretima glave. Problem je također moguće riješiti kontaktnim lećama ili refrakcijskom kirurgijom, gdje u oba slučaja nema ovog efekta obzirom da je leća na oku, odnosno kod laserske korekcije dioptrija se potpuno ukloni.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 − 4 =

Back to top button