Zašto mi je na jednom oku veća dioptrija?

Poštovani, zanima me zašto mi je na jednom oku veća dioptrija, a na drugom manja? I kakve su posljedice toga? Očni tlak nisam još nikad mjerio i zanimalo bi me da li bi uz pomoć očnog tlaka otkrili razlog toga? Ili bi možda trebalo na neke daljnje pretrage ići? Naočale sam počeo nositi tek od drugog razreda srednje škole, jer do tada nisam osjetio potrebu da bih trebao nositi naočale. Još da napomenem da mi oči dosta suze. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

veća dioptrija na jednom oku, manja dioptrija na jednom oku, različite dioptrije na očima
Dean Šarić
Poštovani,

različite dioptrije na dva oka u većini slučajeva su uvjetovane nasljeđem. Iznimno uzrok može biti neka patologija oka. Očni tlak teoretski može uzrokovati povećanje dioptrije u dječjoj dobi, kasnije kada bjeloočnica postane sklerotična nema utjecaj na dioptriju. Redovne oftalmološke kontrole su dovoljne.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani.

  Na desnom oku mi je utvrđena dioptrija – 2.0 0.25 , a na lijevom 0.75 0.25
  Nisam najbolje shvatila zasto je “dupla” dioptrija, i zasto mi je tolika razlika u vidu desnog oka od lijevog?
  Hvala.

  1. Poštovana,

   prva dioptrija je sferna a druga najvjerojatnije astigmatizam, iako podatci koje ste napisali nisu potpuni. Razlike u dioptrijama desnog i lijevog oka su normalna pojava.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + osamnaest =

Back to top button