Da li dioptrija na lećama mora biti manja od naočala?

Poštovani, zanima me da li dioptrija na lećama mora biti manja kod kratkovidnih osoba od one dioptrije koja je dijagnosticirana (npr. moja dioptrija je -1.75 na lijevom i -1.25 na desnom oku, ali mi je moja doktorica rekla da koristim leće manje dioptrije, tj. -1.50 na lijevom i -1.00 na desnom oku). Da li je to uobičajena praksa kod većine oftalmologa i možete li obrazložiti svoj odgovor ako je on pozitivan? Unaprijed zahvalna.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

manja dioptrija na lećama, dioptrija na lećama manja od naočala
Dean Šarić
Poštovana,

ako je Vaš vid 100% uz navedene dioptrije onda su leće u redu. Doista je čudno da se u tako malim dioptrijama razlikuje dioptrija naočala i leća. Češće je da su u tim dioptrijama naočale slabije zbog težeg podnošenja optimalne dioptrije na naočalama.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani, zanima me da li dioptrija na lećama mora biti manja kod kratkovidnih osoba od one dioptrije koja je dijagnosticirana (npr. moja dioptrija je -2.50 na lijevom i -2.00na desnom oku, ali mi je moja doktorica rekla da koristim leće manje dioptrije, tj. -1.75na lijevom i -1.75na desnom oku). Bila sam kod drugog doktora po drugo misljenje i on mi je odredio vec navedenu dioptriju al da bude ista i na kontaktnim lečama.Da li je to uobičajena praksa kod većine oftalmologa i možete li obrazložiti svoj odgovor ako je on pozitivan? I sto je bolje za kontaktne lece da je dioptrija ista ili manja..Za provu stavila sam prvi put lece sa navedenom dioptrijom 2.00 i 2.50 i sad mi se javlja problem na blizu malo mutnije vidim pri čitanju.Inače imam 44 godine.Unaprijed zahvalna.

  1. Poštovana,

   u vašem slučaju je ispravno staviti istu dioptriju koja je dijagnosticirana na kontaktne leće. Naime, do 4 dioptrije kratkovidnosti koristi se ista dioptrija na naočalama i lećama, a preko toga se dioptrija na kontaktnim lećama smanjuje.

   Vaša doktorica vam je preporučila manju dioptriju na lećama kako biste bolje vidjeli na blizinu zbog presbiopije, ali s tim ćete dobiti i nešto lošiji vid na daljinu. Drugi liječnik je preporučio punu dioptriju za daljinu, ali vam tada trebaju plus naočale koje ćete koristiti preko kontaktnih leća pri čitanju.

   Dakle oboje su u pravu, samo treba odlučiti koja je opcija bolja za vas.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osamnaest + 6 =

Back to top button