Zašto mi je mutan vid na blizinu a nemam dioptriju?

Poštovani doktore, ukratko da se predstavim, imam nepunih 38 godina, bavim se uredskim poslom na mjestu dipl. inženjera u jednoj firmi u Zagrebu. Svakodnevno (8h na poslu) koristim čitanje putem laptopa/monitora, teksta na papiru, tablet, mobitel i sl. Unazad 2-3 mjeseca primijetio sam da mi se na jednom počeo mutiti vid. Napominjem da nikad u životu nisam imao problema s vidom, niti sam ikada imao potrebu nositi naočale. Kontrolirao sam vid redovito, koliko je to bilo moguće. Svaki put su nalazi bili zadovoljavajući. Zadnji pregled koji sam obavio kod specijaliste za očne bolesti bio je u 10. mjesecu prošle godine, prvenstveno radi potreba posla, tj. firma u kojoj radim poslala nas je na očni pregled, rezultati kojeg su bili uvjet za polaganje ispita iz vizualne kontrole proizvoda.

I u 10. mjesecu pretprošle godine, rezultati su bili gotovo pa savršeni, doktorica mi je rekla da mi je vid i više nego zadovoljavajuć, u odnosu na to koliko godina imam. Naravno da ću, čim uhvatim vremena, otići po uputnicu kod svoje dr. opće prakse, a u međuvremenu bih Vama postavio pitanje “online”.

Naime, pojasnio bih što primjećujem da se dešava s mojim vidom unazad 2-3 mjeseca. Bilo da čitam tekst preko mobitela/laptopa, ili u papirnatom obliku, krenem čitati i nakon 3-4 rečenice počne mi se dalje mutiti vid do te mjere da skoro pa potpuno “izgubim slova koja čitam”, a rečenice mi dalje izgledaju kao debela crna crta (od slova). Maknem pogled na drugu stranu (bilo gdje, recimo pogledam neki predmet, ili zid, ili kroz prozor) i kad nastavim sa čitanjem, ponovo mogu par rečenica pročitati čitko i bistro, a nakon toga počinje spomenuto zamagljenje sve više. Paralelno tome, primijetio sam da prilikom čitanja jako malo trepćem očima, gotovo pa ništa, ne znam odakle mi se ta navika “preko noći” stvorila.

Eto, molio bih Vas da mi date svoj komentar vezano za gore što sam napisao. Svakako idem liječniku, ali svejedno bih čuo i Vaše mišljenje. Zahvaljujem Vam se unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mutan vid na blizinu

Dean Šarić

Poštovani,

najvjerojatnije je riječ o maloj dalekovidnosti koja nije prepoznata. Naime simptomi koje navodite tipični su za prezbiopiju – slabljenje vida na blizinu kod osoba preko 40 godina. Ako postoji mala dalekovidnost tada se akomodacija “potroši” na korekciju vida na daljinu, pa nedostaje za blizu i simptomi se javljaju i prije 40-te godine. Potreban je temeljiti oftalmološki pregled.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!