Ruptura makule – koja je najbolja metoda operacije?

Poštovani, prije par dana je baki dijagnosticirana H35.8 ruptura makule lijevo i H25.0 početna senilna katarakta. Za operativno liječenje su napisali: PHACO + PCIOL + PPV + ILM peel. Nisam sigurna što je to niti koliko je to učinkovito, a ne želimo doživjeti da nastupi sljepilo. Čitala sam o nekoj novoj metodi koja je učinkovita, nekakvoj električnoj četkici koja ulazi u oko i toplinski uklanja oštećenja sve za 15 minuta. Mislite li da bi to pomoglo? Molim Vas preporuke. Ako ne postoji adekvatna operacija u Hrvatskoj da li znate neku stranu zemlju koja bi je mogla izvršiti a da bude uspješno? Unaprijed zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ruptura makule operacija
Dean Šarić
Poštovana,

ruptura makule je ozbiljna dijagnoza. Potrebno je učiniti upravo sve što su Vam preporučili, ovaj zahvat se rutinski izvodi u Hrvatskoj. Sljepoća ne prijeti, no centralni vid je zbog rupture makule upitan unatoč operaciji. Električnu četkicu zaboravite.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Da li možete što uraditi kod suhe degeneracije makule? Imam 67 godina i dijagnoza je od prije 4 godine. Hvala. Pozdrav!

 2. Poštovani.Prije par dana dijagnosticirana mi je makularna ruptura lijevog oka i početne katarakte oba oka. Na pregledu:
  Visus o.d. 6/15 +1.50 dsph = 6/6
  Visus o.s. 6/36
  Biomikroskopija-BMS oba oka:obostrano početna zamućenja u lećama.
  tapl 17/17 mmHg
  FOU: desno uredan nalaz, lijvo makulopatija
  OCT makula:desno uredan nalaz,lijevo makularna ruptura pune debljine
  OCT PNO: obostrano u granicama normale.
  Imam 68 godina.Preporučen mi je pregled retinologa sa vjerojatnom operacijom
  lijevog oka.Obzirom na dijagnozu,je li pregled hitan i kakvi su izgledi uspjeha
  operacije? Od srca hvala,s poštovanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − 16 =

Back to top button