Vitamin E u službi zdravlja očiju

Vitamin E u svom biološki aktivnom obliku je snažan antioksidans koji se nalazi u orašastim plodovima, tvrdim žitaricama i slatkom krumpiru. Vjeruje se da štiti očne stanice od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, koji razgrađuju zdravo tkivo.
0 Shares

Učestalost senilne makularne degeneracije i očne mrene raste, čak toliko da je senilna makularna degeneracija vodeći uzročnik sljepoće. Studije pokazuju da konzumiranje vitamina E smanjuje razvoj senilne makularne degeneracije i očne mrene. Vitamin E također ima značajnu ulogu u imunološkom sustavu, zdravlju stanične membrane, poboljšanju DNA stanica, te u ostalim metaboličkim procesima. Dnevna doza vitamina E putem hrane i dodataka prehrani važna je za održavanje dobrog zdravlja očiju.

>> Jednostavni savjeti za zdrave oči

vitamini za zdravlje očiju, vitamini za oči
Foto: Shutterstock

Vitamin E, očna mrena i senilna makularna degeneracija

Istraživanja su pokazala da sazrijevanje očne mrene može biti usporeno ukoliko se konzumiraju preporučene doze vitamina E. Također je dokazano da veće količine luteina i zeaksantina znatno smanjuju pojavu očne mrene i senilne makularne degeneracije.

Dnevna doza vitamina E

Prehrana s niskim udjelom masti može znatno smanjiti unos vitamina E. Kod odrasle osobe simptomi pomanjkanja vitamina E su oštećenje živaca, slabost mišića, loša koordinacija, prisilno kretanje očiju i razbijanje crvenih krvnih stanica što dovodi do anemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Dnevna doza vitamina E:

  • žitarice (jedna šalica)
  • bademi (23 komada)
  • orasi (23 komada)
  • kikiriki (23 komada)
  • kikiriki maslac (2 žlice)
  • slatki krumpir (1 srednje veličine)

>> Prehrana: Savjeti za zdravlje očiju

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × 2 =

Back to top button