Povratak s kontaktnih leća na naočale i rast dioptrije?

Poštovani, imam problema s vidom zadnjih 13 godina. U početku sam nosila naočale, zatim polutvrde leće, a trenutno nosim (isključivo) mekane kontaktne leće. Kratkovidna sam na oba oka i imam astigmatizam (desno oko: dioptrija -4.5, cilindar -0.75, os cilindra 010, BC 8.7, promjer (DIA) 14.5; lijevo oko: dioptrija -3.75, cilindar -1.25, os cilindra 160, BC 8.7, promjer (DIA) 14.5).

U zadnje vrijeme povećala mi se i dioptrija i cilindar. Iako nemam većih problema s mekanim lećama, iz financijskih razloga ozbiljno razmišljam da se vratim na nošenje naočala. Međutim, strah me da će to negativno utjecati na navedene probleme, tj. da će kvaliteta borbe protiv rastuće dioptrije i astigmatizma biti slabija. Biste li mi savjetovali da ostanem pri lećama ili da se vratim na naočale? Također, na što osoba s mojim problemima mora pripaziti pri kupnji dioptrijskih naočala? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

rast dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

kontaktne leće, a naročito polutvrde kontaktne leće dati će bolji vid kod Vaše dioptrije nego naočale. Ako se pak odlučite samo za naočale možete biti mirni da se dioptrija zbog toga neće kvariti. U obzir dolazi i laserska korekcija (koja čak i cijenom konkurira naočalama i lećama). Kod kupnje naočala najveću pažnju obratite na kvalitetu naočalnih leća. Najsigurniji izbor je odabrati leće renomiranih svjetskih proizvođača, a oko karakteristika leća se dogovorite s Vašim optičarem.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × 4 =

Back to top button