Što bolje zaustavlja rast dioptrije – naočale ili leće?

Poštovani, imam dioptriju -3,75 na lijevom oku i -4,50 na desnom oku. Imam 24 godine i htjela bih što je više moguće zaustaviti rast dioptrije, pa me zanima da li je bolje nositi naočale ili leće? Imam strah da će mi se od nošenja naočala još više pokvariti vid. Unaprijed zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

što zaustavlja rast dioptrije, kako zaustaviti rast dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

nažalost nemamo siguran odgovor na ovo pitanje. Rast dioptrije dijelom je uvjetovan intenzivnim radom „na blizu“, npr. čitanje, računalo i sl, a drugim dijelom genetikom. Tisuće radova napisane su o tome kako utjecati na „zaustavljanje“ rasta dioptrije bez jasnih rezultata u prilog bilo koje teorije. U Vašim je godinama za očekivati da dioptrija prestane rasti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva + 20 =

Back to top button