Da li se može zaustaviti rast dioptrije kod djeteta?

Poštovani, imamo dečka od 10 g. i ima dioptriju minus već od 3. godine. Na zadnjem pregledu prije 10 mjeseci je imao minus 1.5 a sada ima 5.8 i 6.2. Pa nas zanima što se može napraviti da se zaustavi minus, jer doktorica je zabrinuta što će se dogoditi kad uđe u pubertet. Operacija kako sam saznao nije poželjna do 20. godine. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

zaustavljanje rasta dioptrije, da li se može zaustaviti rast dioptrije
Dean Šarić
Poštovani,

na žalost do danas nije poznat način “zaustavljanja” dioptrije. Znamo da puno gledanja na blizu u djetinjstvu i mladosti dovodi do tzv. “školske kratkovidnosti” do oko -4,00 dioptrije. Dioptrije iznad ovih dioptrija najčešće su genetski uzrokovane. Također treba isključiti neke bolesti oka koje mogu dovesti do “produljenja” oka (glaukom). Iz Vašeg upita nije jasno da li je doista porast dioptrije tako dramatičan, u mladosti je moguće imati tzv. grč akomodacije koji prividno povećava minus. Svakako provjeriti skijaskopskom metodom stvarnu dioptriju i isključiti moguće bolesti. Takav rast dioptrije u deset mjeseci je iznimno rijedak.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Dobar dan.sa svojih 14 god.moja prva dioptrija je bila -2.75 sad imam 26 god.i moja dioptrija se povecala na -11..svake godine kontrolisem i svake godine je sve veca i veca..doktori mi govore da ako ovako se nastavi povecavat da bih mogla ostat bez vida,jer ne znaju zbog cega mi se povecava.Majka sam dvoje djece i mnogo sam zabrinuta za svoj vid.sta mi vi predlaze najbolje da uradim..hvala mnogo..

  1. Poštovana,

   za očekivati je da u Vašim godinama dioptrija stagnira, no u to ne možemo biti sigurni. Svakako treba ići na redovite kontrole očne pozadine. Optimalno je također nošenje kontaktnih leća. Do danas ne znamo za način kako zaustaviti progresivnu kratkovidnost.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 − 9 =

Back to top button