Ponavljanje laserskog zahvata kod hipermetropije?

Poštovani, molim pomoć: imam 45 godina i posao, koji je kao i kod većine punih osam sati pred računalom. Prije 16 godina (2000. godine) sam obavila operaciju laserskog skidanja dioptrije koja je u trenutku operacije bila +5.50 na lijevom oku i +8.00 na desnom oku, s napomenom “pozadinska dioptrija je i veća”!? Operacijom nije bilo moguće skinuti cijelu dioptriju, pa sam nakon šest mjeseci počela nositi naočale s (za mene) malom dioptrijom +0.50 i +1.00, a koja je kroz vrijeme znatno rasla. Nakon deset godina dioptrija je znatno narasla, da bi sada bila +4.75 i +7.75. Naočalama nikako ne postižem dobar vid, pa mi je preporučeno nošenje leća. Prilikom pregleda za leće, liječnik je rekao da imam zdrave oči i da je s te strane sve u redu, ali utvrđen mi je i astigmatizam koji do sada nikada nisam imala, ili barem nije utvrđen, iako naočale nosim gotovo 40 godina. Također mi je liječnik rekao da imam vrlo visok stupanj “akomodacije oka”, s obzirom na ovako visoku dioptriju!?

Da li bi nova laserska operacija imala smisla s obzirom na mogućnost novoga povrata dioptrije, a ne radi se o zahvatu male vrijednosti? Da li bi bolje rješenje bila ugradnja intraokularne leće ili jednostavno nošenje mekih leća koje do sada nisam nosila? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ponavljanje laserskog zahvata

Dean Šarić

Poštovana,

u prvom zahvatu očito nije postignut značajan rezultat, tadašnji laseri nisu bili značajnije uspješni u rješavanju hipermetropije. Ugradnja leće u Vašoj dobi je opcija uz značajnije rizike. Današnji laseri (iDesign) značajno su bolji u odnosu na prijašnje za plus dioptriju, uz napomenu da je rizik minimalan u odnosu na ugradnju leće. Nošenje mekanih leća je također dobra opcija.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!