Ponavljanje laserskog zahvata kod hipermetropije?

Poštovani, molim pomoć: imam 45 godina i posao, koji je kao i kod većine punih osam sati pred računalom. Prije 16 godina (2000. godine) sam obavila operaciju laserskog skidanja dioptrije koja je u trenutku operacije bila +5.50 na lijevom oku i +8.00 na desnom oku, s napomenom “pozadinska dioptrija je i veća”!? Operacijom nije bilo moguće skinuti cijelu dioptriju, pa sam nakon šest mjeseci počela nositi naočale s (za mene) malom dioptrijom +0.50 i +1.00, a koja je kroz vrijeme znatno rasla. Nakon deset godina dioptrija je znatno narasla, da bi sada bila +4.75 i +7.75. Naočalama nikako ne postižem dobar vid, pa mi je preporučeno nošenje leća. Prilikom pregleda za leće, liječnik je rekao da imam zdrave oči i da je s te strane sve u redu, ali utvrđen mi je i astigmatizam koji do sada nikada nisam imala, ili barem nije utvrđen, iako naočale nosim gotovo 40 godina. Također mi je liječnik rekao da imam vrlo visok stupanj “akomodacije oka”, s obzirom na ovako visoku dioptriju!?

Da li bi nova laserska operacija imala smisla s obzirom na mogućnost novoga povrata dioptrije, a ne radi se o zahvatu male vrijednosti? Da li bi bolje rješenje bila ugradnja intraokularne leće ili jednostavno nošenje mekih leća koje do sada nisam nosila? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ponavljanje laserskog zahvata
Dean Šarić
Poštovana,

u prvom zahvatu očito nije postignut značajan rezultat, tadašnji laseri nisu bili značajnije uspješni u rješavanju hipermetropije. Ugradnja leće u Vašoj dobi je opcija uz značajnije rizike. Današnji laseri (iDesign) značajno su bolji u odnosu na prijašnje za plus dioptriju, uz napomenu da je rizik minimalan u odnosu na ugradnju leće. Nošenje mekanih leća je također dobra opcija.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

8 + 8 =

Back to top button