Pigment u makuli, trebam li se zabrinuti?

Poštovani, molim Vas mišljenje. Imam 34 godine, dioptriju -1,75 na oba oka, radim pred računalom tako da dobar dio dana gledam u ekran. Naočale nosim kada gledam TV ili kada vozim. Prije 9 mjeseci, na sistematskom pregledu, doktor mi je rekao da mu se čini da vidi nekakav pigment na desnom oku, ali vjerojatno nije ništa, jer ljudi koji to imaju ne vide dobro ni s naočalama, ali da nema taj aparat s kojim to može provjeriti pa neka si to naknadno samo provjerim. Citiram – “PNO u razini mrežnice, jasnih granica, urednog kolorita, desno u makuli susp. disgrupacija pigmenta, bez uočenih pat. promjena makule lijevo.”

S obzirom da sam imala nekakvih problema sa štitnjačom (hashimoto), ja sam to nekako smetnula s uma. Međutim, neki dan sam se sjetila i odmah podigla uputnicu za pregled. Imam svijetle oči jako osjetljive na vjetar i na svjetlost, često mi oči suze. Ako mi je svjetlost vani prejaka, ja ne mogu gledati, tako da sam često sa sunčanim naočalama. Zadnjih cca tri, četiri godine povremeno osjećam nešto na desnom oku, kao pritisak nekakvi, mada to nije baš riječ koja dobro opisuje taj osjećaj, ne znam se izraziti. Međutim, na sistematskom prije tri godine to sam rekla doktoru, ali mi je rekao da su oči zdrave i da je sve u redu. Također mi se događa, pretpostavljam da zbog gledanja u računalo, da osjećam užasnu napetost kao da su mi očni mišići napeti, pa moram pogledati nekud dolje i pokušati se opustiti da bih dalje mogla gledati u ekran ili osobu s kojom razgovaram. Sada sam užasno prestrašena zbog ovog zadnjeg nalaza, ne znam o čemu se radi i na što se sumnja pa tražim po internetu i samo mi se otvaraju nekakve bolesti oka koje rezultiraju sljepoćom. Čak sam isprobala onaj Amslerov test, no čini mi se da vidim u redu, sve mi je ravno i nemam mrlja. Već me boli želudac od stresa i straha, a na pregled moram još čekati. Molim Vas, što to može biti? Moram li biti zabrinuta? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

pigment u makuli
Dean Šarić
Poštovana,

nema straha, vjerojatno je riječ o nekoj bezazlenoj promjeni u makuli. Svakako napravite OCT makule da potvrdimo da nije nekakav ozbiljniji problem.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest + 8 =

Back to top button