Koje namirnice smanjuju simptome sindroma suhog oka?

suhe oči prehrana, prehrana za suhe oči, suhe oči prirodni lijek

Laneno i riblje ulje sadrže važne prehrambene masne kiseline koje imaju više zdravstvenih koristi, uključujući sprječavanje sindroma suhih očiju. Ostale prednosti uključuju smanjeni rizik od nastanka bolesti srca, te kroničnih upala koje često dovode do moždanog udara ili raka.

Dnevna konzumacija lanenog ili ribljeg ulja u kombinaciji s kapima za oči, smanjuju simptome sindroma suhih očiju, kao što su crvenilo, peckanje i povremene smetnje vida. Iz tog razloga mnogi liječnici savjetuju konzumaciju navedenih ulja pacijentima sa suhim očima. Istraživanja također pokazuju da masne kiseline smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Laneno ulje za suhe oči

Hranidbena vrijednost lanenog (i ribljeg) ulja dolazi iz omega 3 masnih kiselina, koje su potrebne za optimalno zdravlje. Laneno ulje sadrži omega 3 alfa-linolenske kiseline (ALA). Tijekom probave ALA se pretvara u dvije različite omega 3 masne kiseline, EPA i DHA koje služe za zaštitu staničnih membrana.

Laneno ulje je dostupno u tekućem obliku i kapsulama. Iako je konzumacija lanenog ulja u kapsulama praktičnija, potrebna je velika doza kako bi zadovoljili dnevne potrebe za sprječavanje simptoma suhog oka. Hranidbenu vrijednost lanenog ulja lako uništava toplina, kisik i svjetlost. Kada kupujete laneno ulje, tražite hladno prešano, te ga čuvajte u hladnjaku.

Alternativa lanenom ulju su mljevene lanene sjemenke, koje možete posuti po salati ili umiješati u “smoothie” ili voćni sok. Na taj način ćete izvući najbolje koristi lana i omega 3 masnih kiselina.

prehrana za suhe oci, suhe oci prehrana

Riblje ulje

Riblja ulja i masne ribe – kao što su losos, tuna i sardine – izvrsni su izvori omega-3 esencijalnih masti za mozak i zdravlje očiju.

Masna riba sadrži “dugi lanac” omega 3 (EPA i DHA) masnih kiselina koje tijelo treba za vitalne funkcije, uključujući i vid. Nasuprot tome, “kratki lanac” ALA omega-3 masnoća koje se nalaze u biljnim namirnicama poput sjemenki lana, mora se pretvoriti u EPA i DHA u tijelu za korisne učinke oka. Za vrijeme konzumacije biljne hrane, vaše tijelo pretvara samo oko 5 posto dijetalnih ALA masti u EPA i DHA.

Riblje ulje je također dostupno u tekućem obliku i kapsulama. Ulje iz jetre bakalara, također je izvrstan izvor EPA i DHA omega 3 – masnih kiselina.

Ipak, najbolji način konzumacije omega 3 masnih kiselina je riba s roštilja 3 puta tjedno. Najbolji izvori su losos, iverak ili tuna.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!