Koje namirnice smanjuju simptome sindroma suhog oka?

Laneno i riblje ulje sadrže važne prehrambene masne kiseline koje imaju više zdravstvenih koristi, uključujući sprječavanje sindroma suhih očiju. Ostale prednosti uključuju smanjeni rizik od nastanka bolesti srca, te kroničnih upala koje često dovode do moždanog udara ili raka.
0 Shares

Dnevna konzumacija lanenog ili ribljeg ulja u kombinaciji s kapima za oči, smanjuju simptome sindroma suhih očiju, kao što su crvenilo, peckanje i povremene smetnje vida. Iz tog razloga mnogi liječnici savjetuju konzumaciju navedenih ulja pacijentima sa suhim očima.

Istraživanja također pokazuju da masne kiseline smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Laneno ulje za suhe oči

Hranidbena vrijednost lanenog (i ribljeg) ulja dolazi iz omega 3 masnih kiselina, koje su potrebne za optimalno zdravlje. Laneno ulje sadrži omega 3 alfa-linolenske kiseline (ALA). Tijekom probave ALA se pretvara u dvije različite omega 3 masne kiseline, EPA i DHA koje služe za zaštitu staničnih membrana.

Laneno ulje je dostupno u tekućem obliku i kapsulama. Iako je konzumacija lanenog ulja u kapsulama praktičnija, potrebna je velika doza kako bi zadovoljili dnevne potrebe za sprječavanje simptoma suhog oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Hranidbenu vrijednost lanenog ulja lako uništava toplina, kisik i svjetlost. Kada kupujete laneno ulje, tražite hladno prešano, te ga čuvajte u hladnjaku.

Alternativa lanenom ulju su mljevene lanene sjemenke, koje možete posuti po salati ili umiješati u “smoothie” ili voćni sok. Na taj način ćete izvući najbolje koristi lana i omega 3 masnih kiselina.

prehrana za suhe oci, suhe oci prehrana
Foto: Shutterstock

Riblje ulje

Riblja ulja i masne ribe – kao što su losos, tuna i sardine – izvrsni su izvori omega-3 esencijalnih masti za mozak i zdravlje očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Masna riba sadrži “dugi lanac” omega 3 (EPA i DHA) masnih kiselina koje tijelo treba za vitalne funkcije, uključujući i vid. Nasuprot tome, “kratki lanac” ALA omega-3 masnoća koje se nalaze u biljnim namirnicama poput sjemenki lana, mora se pretvoriti u EPA i DHA u tijelu za korisne učinke oka. Za vrijeme konzumacije biljne hrane, vaše tijelo pretvara samo oko 5 posto dijetalnih ALA masti u EPA i DHA.

Riblje ulje je također dostupno u tekućem obliku i kapsulama. Ulje iz jetre bakalara, također je izvrstan izvor EPA i DHA omega 3 – masnih kiselina.

Ipak, najbolji način konzumacije omega 3 masnih kiselina je riba s roštilja 3 puta tjedno. Najbolji izvori su losos, iverak ili tuna.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × 2 =

Back to top button