10 najboljih namirnica za zdravlje očiju!

namirnice zdravlje očiju, namirnice oči

Jedete li namirnice koje su korisne za vaše oči? Osim popularne mrkve postoji niz namirnica koje doprinose zdravlju vaših očiju.

Saznajte koje namirnice pomažu zdravlju očiju i štite od pojave eventualnih bolesti očiju.

1. Riba

Ribe kao što su losos, tuna, srdele i skuše bogate su omega – 3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u zaštiti od sindroma suhih očiju, makularne degeneracije, pa čak i katarakte.

Ukoliko ne konzumirate ribu, omega – 3 masne kiseline možete crpiti iz ribljeg ulja, lanenog ulja ili ulja sjemenki crnog ribiza.

Losos namirnica za zdrave oci

2. Lisnato povrće

Špinat, kelj i raštika puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji mogu zaustaviti progresiju makularne degeneracije i katarakte. Brokula, grašak i avokado također su izvrsni izvori ovih moćnih antioksidansa.

3. Cjelovite žitarice

Prehrana bogata namirnicama niskog glikemijskog indeksa (GI) smanjuje rizik od nastanka senilne makularne degeneracije. Umjesto rafiniranih ugljikohidrata koristite u svakodnevnoj prehrani quinou, smeđu rižu, zob, integralni kruh i integralnu tjesteninu. Vitamin E i cink koji se nalaze u cjelovitim žitaricama pridonose cjelokupnom zdravlju očiju. Više o utjecaju vitamina E na zdravlje očiju pročitajte u članku: Vitamin E u službi zdravlja očiju

4. Jaja

Vitamini i hranjive tvari koje se nalaze u jajima, uključujući lutein i vitamin A pridonose zdravlju i funkciji očiju. Vitamin A sprječava nastanak noćnog sljepila i sindroma suhog oka. Više o utjecaju vitamina A na zdravlje očiju pročitajte u članku: Zašto je vitamin A važan za zdravlje očiju?

Jaja - namirnica za zdravlje ociju

5. Citrusno i bobičasto voće

Naranče, grejp, limun, kupine, maline i borovnice bogate su vitaminom C, koji smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije i katarakte.

6. Orašasto voće

Pistacije, orasi, bademi i lješnjaci bogati su omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E koji pridonose cjelokupnom zdravlju vaših očiju.

7. Voće i povrće u boji

Namirnice kao što su mrkva, rajčica, paprika, jagode, bundeva, kukuruz i dinja izvrsni su izvori vitamina A i C. Karotenoidi – spojevi koji daju voću i povrću njihove žute, narančaste i crvene pigmente smanjuju rizik od većine očnih bolesti.

Voće i povrće - namirnice za oči

8. Mahunarke

Grah, slanutak i leća odlični su izvori bioflavonoida i cinka koji štite mrežnicu i smanjuju rizik od nastanka makularne degeneracije i očne mrene.

9. Riblje ulje, laneno ulje i ulje sjemenki crnog ribiza

Ovi super dodatci prehrani sadrže omega – 3 masne kiseline koje usporavaju progresiju sindroma suhog oka, makularne degeneracije i očne mrene.

10. Sjemenke suncokreta

Bogate su vitaminom E i cinkom, koji pridonose ukupnom zdravlju vaših očiju.

U obilju zdravih namirnica sigurno ćete pronaći nešto za sebe i opskrbiti organizam potrebnim tvarima za očuvanje vašeg vida.

Možda će vas također zanimati: Prehrana: Savjeti za zdravlje očiju

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!