Pigmentacija ili madež na bjeloočnici oka?

Poštovani, imam dijete u dobi od osam godina koje od najranijeg djetinjstva na bjeloočnici ima sivkaste mrlje. Primijetila sam to kad je imala 1-1,5 god. Vodila sam je nekoliko puta oftalmologu i rečeno mi je da je to nekakva pigmentacija iliti madež. Dijete također ima dioptriju, cyl -075, axis 180 i to oko je tamnije od drugog na kojem osim dioptrije nema drugih promjena. Pitam Vas za mišljenje o tome, jer liječnici koji su mi rekli da je to najvjerojatnije madež na oku, nisu bili baš sigurni u to, ali me isto tako nisu uputili što dalje osim da pratim boju i veličinu tog madeža na oku. Stanje je nepromijenjeno već nekoliko godina. Imam li razloga za zabrinutost? Unaprijed hvala na odgovoru!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

pigmentacija oka, madež na oku
Dean Šarić
Poštovana,

nemate razloga za zabrinutost, vjerojatno je riječ o pigmentaciji. Samo pratite i u koliko primijetite promjene obavezno se javite oftalmologu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Pozdrav! Imam smedjkaste mrlje na bjeloocnici od djetinstva(valjda od rodjenja i vjervatno je rijec o mladezu). Nikad nisam imao problema sa vidom niti nosim naocale. Zanima me da li se to moze nekim operacijskim zahvatom ukloniti jer mi estetski smeta.

  1. Poštovani,

   vaš oftalmolog treba utvrditi o čemu se točno radi, i na osnovu nalaza donijeti odluku o uklanjanju.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani ,
  imam zelene oči i na rožnici sam primjetila sitne smeđe točkice ,na jednom i drugom oku.Do sada ih nisam imala ,pa bih Vas zamolila da mi odgovorite je li nešto zabrinjavajuće i da li bi bilo dobro posjetiti liječnika .
  Lijep pozdrav i unaprijed hvala.

  Ivana

  1. Poštovana,

   ukoliko se smeđe točkice pojavljuju na rubovima rožnice, najvjerojatnije se radi samo o pigmentaciji. Za svaki slučaj svejedno napravite oftalmološki pregled, jer ovako je nemoguće sa sigurnošću tvrditi o čemu se radi.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 3 =

Back to top button