Mogu li ići u teretanu i dizati utege s višom minus dioptrijom?

Poštovanje, imam 16 godina i dioptriju od -6.50 na desno i -5.75 na lijevo oko. Oko mjesec dana sam išla u teretanu i dizala utege koji nisu bili pretjerano teški. Čula sam da to baš i nije zdravo za oči jer se naprežu, a sad Vas pitam je li to istina, mogu li ići u teretanu i dizati utege s takvom dioptrijom? Inače mi obično dioptrija godišnje naraste za 1, no nisam sad dugo bila na pregledu i ne znam kako je sad. Nosim mekane kontaktne leće. Bojim se da ne dođe do trajnog oštećenja vida zbog utega. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

minus dioptrija teretana, dizanje utega dioptrija, teretana dioptrija
Dean Šarić
Poštovana,

novija istraživanja ne potvrđuju teoriju da bi veliki fizički napori mogli uzrokovati rast dioptrije. Rast dioptrije posljedica je prekomjernog gledanja na blizu u ranoj mladosti – to je takozvana školska kratkovidnost. Drugi najčešći uzrok je genetska predispozicija, naročito kod srednjih i visokih kratkovidnosti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × 3 =

Back to top button