Dali je dizanje utega nezdravo za oči s velikom dioptrijom?

Poštovanje, imam jako visoku dioptriju, -7.00 i -5.00 uz astigmatizam 1.75 cilindara. Zanima me povezanost fizičke aktivnosti i zdravlja oka. Čuo sam da dizanje utega nije zdravo za oči s tako visokom miopijom. Kakvu vrstu fizičke aktivnosti ja mogu provoditi s ovakvim stanjem? Mogu li trčati i dizati utege do neke srednje težine, znači ne ekstremne težine, bez povrede zdravlja oka? Ne znam ima li veze, no očni tlak mi je bio normalnog iznosa na nedavnom oftalmološkom pregledu.

Zatim me zanima povezanost polutvrdih RGP leća i rasta dioptrije. Ja sam već s 11 godina dobio polutvrde leće, no nikako se nisam na njih navikao te sad s 15 godina nosim meke leće s kojima nemam problema. Jedan liječnik mi kaže da polutvrde leće zaustavljaju rast dioptrije, a drugi da ne, te su mi stoga propisane meke. Ovo mi je jako bitno zato što sam čuo da se dioptrije preko -10.00 ne uklanjaju laserski. Koje je Vaše mišljenje o daljnjem rastu moje dioptrije? Ispričavam se na ovako opširnom pitanju, međutim u zadnjih nekoliko godina sam bio u 4 oftalmologa. 2 kažu da polutvrde leće zaustavljaju rast dioptrije, a druga dva da ne zaustavljaju, stoga tražim drugo mišljenje jer se bojim za zdravlje oka, budući da već imam dijagnosticiranu ambliopiju na desnom oku zbog strabizma u djetinjstvu. Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dizanje utega velika dioptrija, teretana oči

Dean Šarić

Poštovani,

prvo, Vi nemate jako veliku nego “srednju” kratkovidnost. Drugo, fizički napori nisu problem, za vas je puno veći problem sport kod kojeg se može dobiti udarac u glavu (borilački sportovi i sl.). Treće, polutvrde leće ne zaustavljaju porast dioptrije (na žalost). Četvrto, najbolje rješenje za Vas su upravo mekane kontaktne leće obzirom da polutvrde ne podnosite.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!