Zašto se stalno povećava dioptrija?

Poštovani, počela sam nositi naočale prije 7 godina. Krenula sam s dioptrijom na desnom oku -0.50, na lijevom -1.00. Do dan danas mi se konstantno povećava dioptrija. Prije neki dan sam išla doktoru i propisao mi je recept za naočale na lijevom oku -5,50, na desnom -4,50. Imam 18 godina. Zanima me dali je vrijeme da idem na lasersku operaciju i dali je normalno to što mi se nikako ne smanjuje dioptrija nego se samo povećava? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

povećana dioptrija, povećanje dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

dio Vaše dioptrije svakako je tzv. “školska kratkovidnost” uzrokovana pretjeranim gledanjem na blizu (kompjuteri, knjige, mobiteli i sl.), drugi je dio vjerojatno nasljedan. Kratkovidnost je zapravo produljenje očne jabučice uzrokovano pretjeranim radom na blizu i/ili genetski. Operiramo kada porast dioptrije nije veći od 0,50 dioptrija u godini dana. Ako dioptrija kasnije i naraste lako se dokorigira (u pravilu besplatno). Kratkovidnost se ne može smanjiti, može stagnirati ili rasti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

6 Komentara

  1. Poštovani,

   zaustavljanje prirodnog rasta dioptrije nije moguće. Kada se dioptrija stabilizira, moguće ju je ukloniti laserskom korekcijom ili nekom drugom metodom skidanja dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 1. Postovani, dioptrija mi kontinuirano raste vec 12 godina, od 11. godine. Godišnje se poveća za -1.0. Jel moguce da nikada nece prestati rast?

  1. Poštovana,

   u pravilu dioptrija intenzivno raste u pubertetu i adolescenciji, te bi se kasnije trebala zaustaviti. Iznimke su slučajevi takozvane maligne miopije gdje dioptrija nastavlja rasti i kasnije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani,imam dioptriju -11.5 i -13.5,mislim da mi je opet narasla…da li je to normalno? Imam 33 god.

  1. Poštovana,

   nije za očekivati da u vašim godinama dioptrija raste. Moguće da je to samo subjektivni osjećaj. Svakako napravite kompletan oftalmološki pregled uz detaljan pregled dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest + šest =

Back to top button