Da li se s nošenjem naočala samo povećava dioptrija?

Poštovani doktore, imam jedno pitanje, imam 16 godina i dioptrija mi je na desnom oku -0.75 a na lijevom -1.00. Zanima me da li trebam naočale nositi stalno kad gledam, pošto sam čuo da s naočalama mogu samo otići u viši minus? Postoji li mogućnost da mi se vid popravi? I samo još nešto, pred očima mi se pojavljuju točkice – mušice koje letaju, a doktorica mi je prepisala Uniclophen kapi, da li tu ima pomoći?

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

nošenje naočala povećava dioptriju, da li naočale pogoršavaju vid, nošenje naočala pogoršanje dioptrije
Dean Šarić
Poštovani,

trebate nositi naočale ili leće (ili laserski riješiti problem dioptrije). Ne-nošenje naočala može samo ubrzati rast dioptrije. Vid se neće sam po sebi popraviti. Mušice koje primjećujete su najčešće niti staklovine koje primjećuje većina ljudi, naročito kratkovidni.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

5 Komentara

 1. Postovanje

  Zamolio bih vas misljenje o sljedecem . Takoder imam musice koje letaju i nerviraju napravljen pregled retine sve uredno. Naime napravljena mi je sioptrija 2014 -0.75 -0.5 sa axis 180 30 i vis 1.0.
  Tijekom pregleda za musice ustanovi se da sam nosio krivi dioptriju te mi prepisu za daljinu +o.75 +0.75 sa axis 85 110 a inace ne vidim na daljinu .idem raditi naocale
  Oni kazu da je to isto i napravo opet po svome sa minusom . Pa me
  Zanima kakve su razlkke
  U ovim brojevima dali su ovo slicne dioptrija za daljinu ili totalno razlicita stvar sada nosim povremeno za minus navedeno iz nalaza .
  Hvala na odgovori

 2. Poštovani,
  Molim Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanj: dali se kratkovidnost, tokom godina, smanjuje. Dakako uz upotrebu odgovorajućih naočala. Naime, poznam nekoliko kratkovidnih osoba, koje mi tvrde da su, tokom godina, smanjili minus dioptriju. Ili je to samo urbana legenda.
  unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Poštovani,

   kratkovidnost se ne smanjuje s nošenjem naočala. Može doći do manjeg smanjenja kratkovidnost kod pojave staračke daleovidnosti (prezbiopije).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Postovani,
  prije godinu dana cerki od 6 godina je odredjena dioptrija -0 .50 i -0,75.Nakon godinu dana nosenja naocala sad joj je dioptrija -0,75 i -1,25.Mene zanima da li je normalno da se dioptrija pogorsava uz nosenje naocala?
  Zahvaljujem Vam se unaprijed na odgovoru
  Puno pozdrava!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 2 =

Back to top button