Koliko tjedana iza operacije mrene trebam izbjegavati naporan rad?

Poštovani doktore, dana 24.3. ove godine operirala sam na KB “Sveti Duh” mrenu te mi je ujedno dioptrija skinuta (smanjena sa -5 na -1; na drugom oku je dioptrija -2,75 te nosim progresivnu leću). Sve je prošlo u redu, ali ja sam zaboravila “pravila ponašanja”, tj. ne znam koliko tjedana (ili zauvijek) se moram čuvati napornog rada, teškog dizanja, saginjanja i sl. Te smijem li i u operirano oko, po potrebi, kapati kapi hipromeloza?

Također me zanima glede nošenja naočala sljedeće:

– je li bolje da za operirano oko nemam dioptriju (za čitanje), a da na drugom oku nosim i dalje progresivnu leću,
– da nosim dioptriju i na operiranom oku,
– da kroz neko kraće vrijeme korigiram dioptriju i na drugom oku ili da pokušam uopće ne nositi naočale, te s operiranim okom čitati na blizinu, a s drugim na daljinu?

Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

operacija mrene pravila ponašanja, dizanje i saginjanje nakon operacije mrene
Dean Šarić
Poštovana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

nakon mjesec dana možete raditi sve kao i prije operacije. Što se korekcije tiče dolazi u obzir nošenje naočala, leća ili čak refrakcijska kirurgija, to prepustite oftalmologu odnosno u dogovoru s njim. Kapi za suhoću možete kapati.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × dva =

Back to top button