Dioptrija mi godinama raste, hoće li prestati?

Poštovani, dioptrija mi kontinuirano raste već 12 godina, od 11. godine. Godišnje se poveća za -1.00. Jeli moguće da nikada neće prestati rasti? Hvala Vam puno.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dioptrija raste, rast dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

u pravilu dioptrija intenzivno raste u pubertetu i adolescenciji, te bi se kasnije trebala zaustaviti. Iznimke su slučajevi takozvane maligne miopije gdje dioptrija nastavlja rasti i kasnije.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani,
  imam 34 godine i dioptriju -4. Kada sam počela nositi naočale i sočiva prije 14 godina dioptrija je bila -2. Moj oftalmolog kaže da su mi oči neoštećene i da je razlog kratkovidnosti vjerovatno genetske prirode, a za rast dioptrije nema objašnjenje.
  Mislim da mi je dioptrija još porasla, od poslednje kontrole.
  Zanima me da li je to normalno u mojim godinama ?

  1. Poštovana,

   nije uobičajeno da u vašim godina kratkovidnost raste (minus dioptrija). Moguće da vam se samo čini da je dioptrija porasla od posljednje kontrole. Napravite pregled.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × tri =

Back to top button