Naglo pogoršanje dioptrije, što napraviti?

Poštovani, nosim naočale već 30 godina (od svoje 4. godine). Na zadnjem oftalmološkom pregledu utvrdili su mi minus dioptriju (-0,75 i -1,25 uz cilindre -2,00 i -1,25). No, cijelog života nosim plus dioptriju. Na zadnjem nalazu od prije četiri godine dioptrija je bila: +3,50 i +2,50 s cilindrima -3,25 i -2,00. Zanima me je li takva razlika moguća s obzirom na moju dob, te je li jedan od mogućih razloga konstantni rad na računalu (od 6 do 14 sati dnevno)?

Liječnik je također rekao da mi je “stara” dioptrija prejaka, odnosno da nije bila dobro određena zbog čega imam nabore vjeđa (stalno se mrštim dok čitam). Trebam li kombinirati dva para naočala ili trebam prijeći isključivo na nove? Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

naglo pogoršanje dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

preporučio bih svakako skijaskopiju (određivanje dioptrije uz širenje zjenica), pa tek nakon toga određivanje naočala. Porast dioptrije je prevelik za vašu dob.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

9 + 13 =

Back to top button