Dijagnoza ERM – koliko je stanje opasno i progresivno?

Poštovani doktore, prije mjesec dana bio sam na klinici za očne bolesti gdje mi je na pregledu ustanovljena dijagnoza ERM oc sin, Vitreus: Parcijalni PVD, PNO jasnih granica, Makula: celofanski odsjaj, naboriILMa, Krvne žile hypert gr I. Uz gornju arkadu jedna mrljasta hemoragija.

Radi se o lijevom oku, a simptomi su bili lagana iskrivljenja slike, većinom vodoravnih ravnih linija i razne mušice, dlačice i točkice u perifernom polju uz konstantni osjećaj žuljanja u tom oku. Retina prileži kod oba oka a za desno je nalaz uredan osim krvne žile također hypert. Koliko je stanje opasno i progresivno, koliko na stanje ima utjecaja fizički napor i na kakve eventualne nove simptome moram paziti? Napominjem i da je utvrđen Astigmatismus myopicus ou, Presbyopia. Imam 52 godine. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dijagnoza ERM
Dean Šarić
Poštovani,

stanje je progresivno, ali je progresija individualna i može biti sporija i brža. Fizički napor nije presudan, potrebne su redovne kontrole i kada dođe vrijeme moguća odluka za operativni zahvat.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

  1. Poštovani, postavljena mi je dijagnoza H358-morbi retinae specificati, alii.
    U opisu FOD: u makuli izražena ERM, PNO uredan, retina na mestu
    FOS:PNO i makula uredni, retina na mestu.
    Molim vas za objašnjenje i da je indikovana operacija u mom slučaju .
    Unapred hvala

  2. ERM dijagnoza desnog oka u početnoj fazi. Što to znači za moj vid na tom oku?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × jedan =

Back to top button