Kako podesiti naočale?

kako podesiti naočale, podešavanje naočala

Ako vam naočale stalno klize niz nos ili vas žuljaju, vjerojatno ih trebate podesiti. U većini slučajeva to možete napraviti sami, ali ako su vaše naočale u jako lošem stanju, možda ćete morati posjetiti stručnog optičara.

Alati koji vam mogu zatrebati

Naočale se često savijaju, ali s odgovarajućim alatima ih vrlo lako možete vratiti u prvotni oblik. Potrebna vam je neabrazivna krpica za čišćenje, obični mali odvijač, mali ravni odvijač i špicasta kliješta. Odvijači su neophodni kako biste pričvrstili ili otpustili male vijke koji spajaju ručkice okvira. Kliještima možete podesiti ručkice i most naočala, no pripazite da nemaju oštre rubove, jer time možete oštetiti naočale.

Tri najčešće vrste naočala

Okviri naočala najčešće dolaze u četiri oblika: plastični, metalni, s polu-okvirom, i bez okvira. Plastične okvire je najteže podesiti. Ako vaši plastični okviri trebaju veću prilagodbu, morati ćete posjetiti optičara. Manje prilagodbe možete obaviti sami.

Kako podesiti naočale s plastičnim okvirima?

Ako vam naočale s plastičnim okvirima padaju niz nos ili su klimave kada ih stavite na ravnu površinu, možete ih učvrstiti tako da prilagodite spojnice vijaka na ručkicama pomoću odvijača (ukoliko su vijci dovoljno čvrsto zategnuti, pokušajte jednostavno rukama savinuti ručkice). Kod svih zahvata upotrijebite minimalnu silu, kako ne bi došlo do oštećenja. Ako su vam okviri u lošem stanju, posjetite stručnjaka. Optičar će zagrijati vaše naočale na par sekundi i to će omekšati okvire. Takve zagrijane okvire je lako raširiti ili stegnuti tako da savršeno odgovaraju nakon što se okviri ohlade.

Kako podesiti naočale s metalnim okvirima, polu-okvirima, ili bez okvira?

Kako biste vidjeli trebate li podesiti vaše naočale, stavite ih na ravnu površinu kako bi se vidjelo jesu li izbalansirane. Ako nisu, špicastim kliještima uhvatite blizu ugla gdje se spajaju okvir i ručkice i lagano pomaknite okvir prema gore ili dolje, ovisno o strani koja nije u balansu. Važno je da budete nježni kako se naočale ne bi slomile ili oštetile.

Ako vam se naočale urezuju u glavu ili uho, podesite ručkice tako da ih kliještima uhvatite prije zakrivljenog dijela i lagano savinete prema ili od okvira. Ako je dio naočala koji se savija iza uha prezakrivljen, izravnajte ga laganim pritiskom.

Ukoliko vam se pak naočale urezuju u nos ili stoje previsoko ili prenisko, prilagodite nosne jastučiće. Zakrenite ih prstima i pripazite da su izbalansirani.

Naš savjet

Iako naočale često možete i sami podesiti, naša preporuka je da ih ipak odnesete stručnom optičaru. Optičarske poslovnice uvijek imaju bolju i profesionalniju opremu, te “iskusnije” ruke za bilo kakve zahvate na okvirima. Koristite naše savjete samo ukoliko niste u mogućnosti posjetiti optičara, ali imajte na umu da to radite na vlastitu odgovornost, i u slučaju loma, gubite mogućnost garancije na okvire.

>> Kako popraviti naočale kod kuće?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!