Kako popraviti naočale kod kuće?

kako popraviti naočale, popravak naočala

Većina manjih zahvata na naočalama može se obaviti kod kuće. Ako postoje veća oštećenja, trebali biste posjetiti optičara, jer oštećene naočale mogu dovesti do problema s vidom. No, postoji više načina kako se naočale mogu popraviti dovoljno dobro, ukoliko niste u mogućnosti popraviti ih kod profesionalca.

Prednji dio okvira je spojen s ručkicama pomoću spojnica i vijaka. S vremenom ti mali vijci olabave ili ispadnu, što dovodi do raspada cijelog okvira. Zatezanje vijaka će dovesti do boljeg prianjanja naočala što može rezultirati boljom kvalitetom vida. Većina trgovina s alatom ima u ponudi male odvijače, a ponekad i zamjenske vijke.

Dio naočala koji je najviše podložan pucanju je most (dio okvira koji ide preko nosa). Teško se popravlja, ali privremeni popravci su prilično jednostavni. Jedno od rješenja je omotati ga ljepljivom trakom sve dok se naočale ne budu mogle zamijeniti novima, no ta varijanta nije baš udobna, a i ljepljiva traka može ometati vid. Bolje je zalijepiti dijelove mosta pištoljem za vruće lijepljenje ili cijanoakrilatnim ljepilom (super-ljepilom). Pripazite da ljepilo ne dospije na stakla naočala.

popravak naočala

Ručkice naočala su posebno podložne pucanju. Privremene metode popravljanja uključuju ljepljivu traku ili pištolj za vruće lijepljenje. Također, moguće je privremeno zamijeniti ručkice parom s drugih naočala. Samo odvijte vijke, uklonite stare ručkice i zamijenite ih novima.

Ogrebotine na okvirima neće utjecati na vaš vid, ali nagrđuju naočale. Ako su okviri plastični i boja se nalazi unutar okvira, ogrebotine se mogu izgladiti finom turpijicom za nokte. Ogrebotine na metalnim okvirima se mogu prikriti sredstvom za poliranje nakita.

Duboke ogrebotine na staklima naočala ne mogu se odstraniti, već je u tom slučaju potrebno zamijeniti naočalne leće novima.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!