Najčešća pitanja o kontaktnim lećama

Razmišljam o kupovini kontaktnih leća. Koliko će mi vremena trebati da se naviknem na njih?
0 Shares

Ovisno o osjetljivosti vašeg oka i o tome da li ćete nositi meke ili polutvrde leće, na leće se možete priviknuti u roku jednog dana do jednog tjedna. Iako rijetko, neki se ljudi uopće ne uspiju naviknuti na polutvrde leće, dok se na meke leće privikne većina nosioca.

Da li mi leća može „pobjeći“ iza oka?

Ne. U najgorem slučaju, kontaktna leća se može malo pomaknuti iz svog pravilnog položaja ili smjestiti ispod gornje očne vjeđe uslijed trljanja očiju. Ukoliko bude potrebo, vaš optometrist ili oftalmolog vam može pomoći da pronađete i uklonite leću iz oka.

U kojoj dobi djeca mogu početi nositi kontaktne leće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

To ovisi o stupnju odgovornosti samog djeteta. Odluka o korištenju kontaktnih leća mora biti zajednička odluka koju ćete donijeti vi, vaše dijete i vaš specijalist za vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Jesu li kontaktne leće dobar izbor za djecu?

Kakve sve vrste leća postoje?

Kontaktne leće se izrađuju od različitih vrsta materijala, imaju različita pravila za uporabu, održavanje i učestalost zamjene. Većina nosioca je najzadovoljnija sa mekim kontaktnim lećama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Da li se isplati dati više novaca za jednodnevne kontaktne leće?

Mnogi stručnjaci za vid preporučuju nošenje jednodnevnih kontaktnih leća. Odličan su izbor za zdravlje vaših očiju, zbog smanjene mogućnosti za stvaranje taloga lipida i proteina na njima. Uz to, ako koristite jednodnevne leće, to znači da ne morate kupovati tekućinu za čišćenje leća, jer se one bacaju nakon dnevnog nošenja.

Zašto je moj specijalist za vid zatražio da dođem ponovno na pregled nakon što mi je prepisao leće?

Ukoliko je vaš optometrist ili oftalmolog zatražio da dođete na pregled za tjedan dana, to znači da se želi uvjeriti da je sve u redu i da vam leće nisu uzrokovale probleme kao što su osjećaj suhog oka ili iritaciju oka.

Ukoliko je zatražio da dođete na pregled za godinu dana, to znači da želi provjeriti dioptriju i općenito stanje oka.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

10 Komentara

  1. Uvijek me brinulo da li mi leća može pobjeći iza oka. Sad shvaćam koliko je to glupo pitanje bilo…

  2. meni je i ovo pitanje zanimljivo.. kada djeca prvi put mogu nositi lece..nsiam ni to znala,misla sam da ima odredena dob npr.od 15 godine…

  3. Ja se uvijek pitam da li sam svoju meku leću stavila na pravu stranu Imam malu dioptriju i leća mi je nekako premekana, I jedna i duga strana leće mi se čini ispravna. Rekli su mi da je kod većih dioptrija to puno lakše uočiti.

  4. Ja nosim dvotjedne i iman jednodnevne za tu i tamo kada putujem i nemam dovoljno dobre higijenske uvjete. Rekla bih da je to idealna kombinacija.

  5. Da ,moja kcerka ima i dvotjedne i jednodnevne za putovanja,posto cesto putuje na natjecanja, jer se aktivno bavi odbojkom.
    To je malo skuplje,ali smo uistinu zadovoljni takvom kombinacijom

  6. kakve nebuloze,,,da netko moze pomisliti da mu lece moze pobjeci iza oka.hahahhahaa…meni je ovo presmjesno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

7 + šest =

Back to top button