5 savjeta za zdravlje očiju tinejdžera

savjeti za zdravlje očiju tinejdžera

Voditi brigu o zdravlju očiju treba početi još od malih nogu, a dobrim navikama u tinejdžerskoj dobi se mogu umanjiti brojne komplikacije s vidom u “dalekoj” budućnosti.

Redovito vježbajte

Redovita tjelovježba omogućava našim očima dobru cirkulaciju i unos kisika, koji je svakodnevno potreban kako bi se održalo zdravlje očiju.

Redovitom tjelovježbom također održavamo našu težinu u granicama normale, što smanjuje rizik od dijabetesa i naposljetku pojave dijabetičke retinopatije.

Nemojte pušiti

Izbjegavanje ili odvikavanje od pušenja, jedna je od najboljih investicija koju možete napraviti za dugoročno zdravlje očiju. Iako se starost čini daleko, pušenje kod tinejdžera može povećati rizik od nastanka očne mrene (katarakte), kao i kardiovaskularnih bolesti koje utječu na zdravlje naših očiju. Pušenje povećava rizik od teškog gubitka vida, uzrokovanog ostalim očnim bolestima.

Štitite vaše oči

Ne zaboravite koristiti kvalitetne sunčane naočale kada ste izloženi štetnim UV zrakama.

Kontaktne leće u boji

Kontaktne leće u boji su potencijalno opasan trend među tinejdžerima i mlađim osobama. Ove kontaktne leće su dizajnirane kako bi promijenile izgled ili boju očiju, a dostupne su on-line ili u trgovinama bez recepta.

Kupnja bilo koje vrste kontaktnih leća u boji, bez recepta je opasna za zdravlje vaših očiju. Bol i otekline često su uzrokovane nepropisno apliciranom kontaktnom lećom. Ozbiljni problemi mogu uključivati abraziju rožnice i infekciju rožnice koja vodi k sljepoći. Sve kontaktne leće su medicinsko pomagalo, koje zahtijevaju recept, pravilnu aplikaciju od strane oftalmologa ili optometrista, te pravilnu svakodnevnu njegu kontaktnih leća, od strane nositelja.

Šminkanje i oči

Nikada ne dijelite šminku za oči, a kada isprobavate šminku u trgovinama koristite samo svježe aplikatore i uzorke koji nisu bili izloženi većem broju korisnika.

>> Želite imati dobar vid cijeli život?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!