5 savjeta za zdravlje očiju tinejdžera

Voditi brigu o zdravlju očiju treba početi još od malih nogu, a dobrim navikama u tinejdžerskoj dobi se mogu umanjiti brojne komplikacije s vidom u “dalekoj” budućnosti.
0 Shares

Redovito vježbajte

Redovita tjelovježba omogućava našim očima dobru cirkulaciju i unos kisika, koji je svakodnevno potreban kako bi se održalo zdravlje očiju.

Redovitom tjelovježbom također održavamo našu težinu u granicama normale, što smanjuje rizik od dijabetesa i naposljetku pojave dijabetičke retinopatije.

Nemojte pušiti

Izbjegavanje ili odvikavanje od pušenja, jedna je od najboljih investicija koju možete napraviti za dugoročno zdravlje očiju. Iako se starost čini daleko, pušenje kod tinejdžera može povećati rizik od nastanka očne mrene (katarakte), kao i kardiovaskularnih bolesti koje utječu na zdravlje naših očiju. Pušenje povećava rizik od teškog gubitka vida, uzrokovanog ostalim očnim bolestima.

Štitite vaše oči

Ne zaboravite koristiti kvalitetne sunčane naočale kada ste izloženi štetnim UV zrakama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kontaktne leće u boji

Kontaktne leće u boji su potencijalno opasan trend među tinejdžerima i mlađim osobama. Ove kontaktne leće su dizajnirane kako bi promijenile izgled ili boju očiju, a dostupne su on-line ili u trgovinama bez recepta.

Kupnja bilo koje vrste kontaktnih leća u boji, bez recepta je opasna za zdravlje vaših očiju. Bol i otekline često su uzrokovane nepropisno apliciranom kontaktnom lećom. Ozbiljni problemi mogu uključivati abraziju rožnice i infekciju rožnice koja vodi k sljepoći. Sve kontaktne leće su medicinsko pomagalo, koje zahtijevaju recept, pravilnu aplikaciju od strane oftalmologa ili optometrista, te pravilnu svakodnevnu njegu kontaktnih leća, od strane nositelja.

Šminkanje i oči

Nikada ne dijelite šminku za oči, a kada isprobavate šminku u trgovinama koristite samo svježe aplikatore i uzorke koji nisu bili izloženi većem broju korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Pročitajte sljedeće: Želite imati dobar vid cijeli život?

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva × tri =

Back to top button