Sarkoidoza i oči

Sarkoidoza je multisistemska bolest koja može utjecati na više različitih organa u tijelu, ali uglavnom utječe na pluća. Bolest uzrokuje nastanak granuloma što dovodi do oštećenja organa. Najčešće se javlja kod mlađih osoba u dobi od 20 do 40 godina.
0 Shares

Osobe sa sarkoidozom se često žale na umor, imaju vrućicu, te dolazi do gubitka tjelesne težine. Simptomi variraju, ovisno o organu na koji sarkoidoza utječe. Iako sarkoidoza najčešće utječe na pluća, limfne čvorove i jetru, također može uzrokovati probleme sa slezenom, mozgom, živcima, srcem, suzom žlijezdom, sinusima, kostima i zglobovima.

Na koji način sarkoidoza utječe na oči?

U većini slučajeva, 20 do 50 % pacijenata sa sarkoidozom imaju simptome koji utječu na oči. Mnogi od tih pacijenata se žale na peckanje, svrbež, crvenilo, suhe oči, ponekad i suzne oči. Neki pacijenti se žale na zamagljen vid i osjetljivost na svjetlo. Također je moguć nastanak bjelkasto – žućkastih izraslina na bjeloočnici.

Najteži problem s kojim se pacijenti susreću, a povezan je s očima je uveitis. Riječ je o upali uvee (očne membrane koja je bogata krvnim žilicama). Smještena je u središnjem dijelu između bjeloočnice i mrežnice. U nekim slučajevima može doći do povećanja očnog tlaka, te se pacijenti mogu žaliti na bol u oku, crvenilo i ekstremnu osjetljivost na svjetlo. Iako rijetko, može doći do sljepoće ukoliko se uveitis ne liječi.

Ukoliko vam je dijagnosticirana sarkoidoza preporuča se detaljan pregled očiju od strane oftalmologa jednom godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

7 + 9 =

Back to top button