Vraćanje vida na oštećenom oku i moguća diplopija?

Poštovanje doktore, meni draga osoba ne vidi na jedno oko. Povredu kemikalijama je imao još u jako ranom djetinjstvu, kao beba. Tada se nije moglo ništa napraviti, ali sada doktori kažu da se intervencijom može to izliječiti. Međutim, kažu da bi tada nastao jedan drugi problem, duplog vida – diplopia, i da se to ne bi moglo nikako neutralizirati i vratiti normalan vid. Najviše iz razloga jer to oko “nije naučilo” vidjeti, jer je povrijeđeno u doba prije nego se naučilo gledati. Zanima me vaše mišljenje, da ste na mjestu te osobe, da li biste Vi uradili tu operaciju? Također me zanima vaše mišljenje da li bi ta diplopia vremenom nestala? Vidio sam da postoje neki načini za liječenje diplopie, poput poveza preko oka, i nešto s mišićem oka, ali mene zanima da li postoji možda neka laserska ili bilo koja druga intervencija koja bi to mogla srediti? Nebitno da li je inozemstvo i nebitna je cijena. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

vraćanje vida diplopija, diplopia
Dean Šarić
Poštovani,

to je vrlo osjetljivo pitanje i nemoguće je odgovoriti bez pregleda. U pravilu bi trebalo postići maksimalan vid na bolesno oko, a onda pokušati riješiti i moguću dvosliku. Dakle odgovor nije jednostavan, potreban je pregled u nekoj od ustanova koje se bave transplantacijom rožnice i strabologijom, npr. KB “Sveti Duh”.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 4 =

Back to top button