Treba li dijete od 5 godina nositi naočale male dioptrije?

Poštovani, sin od 5 godina dobio je sljedeći nalaz:

Autoref:
+0.75 Dsph = -0.25 dcla x 10;
+0.5 Dsph = -0.75 dcyl ax 0,
Skijaskopija:
+2.0 Dsph= +0.50 Dcyl ax 90;
+2.0 Dsph= +0.75 Dcyl ax 90.
Oštrina na oba oka 0,8 bez korekcije.

I sama imam 0,50 astigmatizam i nikada mi nisu trebale naočale niti bi ih zbog male dioptrije ili astigmatizma nosila. Međutim, zanima me treba li ih moj sin ipak nositi s ovim nalazom? Uzmimo u obzir da je izuzetno aktivno dijete bez sjedenja pred TV-om i inim ekranima. Školarac postaje za dvije godine. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dijete male dioptrije naočale
Dean Šarić
Poštovana,

ovo je jedna granična dioptrija i odgovor nije jednostavno dati bez pregleda. U pravilu ako dijete ne postiže idealnu vidnu oštrinu (postiže 0,8, optimalno je 1,0) trebao bi nositi naočale. Drugo je pitanje koliko je sigurno utvrđena vidna oštrina, jer suradnja djeteta u toj dobi nije idealna. Mislim da bi trebalo ponoviti pregled i pokušati još jednom utvrditi vidnu oštrinu. Ako i tada ne dobijemo optimalnu vidnu oštrinu bez naočala, a dijete vidi bolje sa dodatkom cilindara, naočale bi ipak trebalo nositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest − jedan =

Back to top button