Može li dijete od 7 godina nositi kontaktne leće?

Poštovani doktore, imam pitanje vezano za kćer koja je stara 7 godina. Dijagnosticiran joj je astigmatizam, nosi naočale od svoje 4-te godine i rado ih nosi. Zadnje naočale je dobila prije dvije godine, a sada smo naručile nove prema kontrolnom nalazu i prepisujem Vam nalaze:

VOD cc 0,3? NB 0,8 (+4,0 dcyl ax 110)
VOS cc 0,2-0,3-? NB 0,8 (+4,0 dcyl ax 80)
Binokularno ND cc 0,8
Stišće oči!
U pp. orto, motilitet uredan, konv +++
Cover test neg, nb i nd, alt. cover neg, nb i nd
Stereovid uredan do 40” u Titmus testu
1 % Trop.skijask
o.dx. -0,50 dsph/+5,75 dcyl ax 105
o.sin. -0,50 dsph7+6,0 dcyl ax 80
Fundus obostrano uredan.
Terapija: ORD
o.dx. -0,50 dsph/+5,25 dcyl ax 105
o.sin. -0,50 dsph/+5,50 dcyl ax 80
PD = 60 mm

Moje pitanje glasi; pošto mi je rečeno da je to jako visok astigmatizam, da li postoji mogućnost da se nošenjem korekcijskih naočala ispravi astigmatizam ili nošenjem leća, što nam je i preporučeno? Ja smatram da je dijete od 7 godina premalo za nošenje leća, da li se slažete? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se na smetnji.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dijete kontaktne leće
Dean Šarić
Poštovana,

nošenjem naočala korigirate dioptriju samo dok se naočale nose. “Ispraviti” dioptriju moguće je operacijom, no za to je prerano. Optimalno bi za ovu dioptriju bilo nošenje polutvrdih toričnih leća. U slučaju Vaše kćeri to je bitno bolje rješenje od naočala. Dijete od 7 godina dovoljno je staro da nosi leće, dapače to je u navedenom slučaju medicinski indicirano, jer s naočalama postiže jedva 80% oštrinu, dok će s lećama vjerojatno vidjeti 100%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva × 1 =

Back to top button