Preporučate li ugradnju leća kod maloljetne osobe?

Poštovani, sestra mi ima 16 i pol godina i u svibnju će napuniti 17. Leće nosi već 2 i pol godine. 2 godine je nosila godišnje leće, a zadnja 2 mjeseca nosi dnevne leće. Dioptrija desnog oka je -7.50, a lijevog oka -2.25. Ono što nas zanima jeste koje riješenje nam Vi preporučujete za uklanjanje dioptrije? Ovdje nam doktor savjetuje ugradnju leće/sočiva i to pod hitno, jer živac zadužen za oko može da oko odbaci, te desno oko može izgubiti funkciju. Ne preporučuje nam skidanje dioptrije laserom, jer kaže da postoji mogućnost da se dioptrija vrati i da se laserski skidanje dioptrije ne radi djeci, nego odraslima, tj. osobama preko 20 godina. Također nam je rečeno da nakon jednog skidanja dioptrije laserom, više se nema mogućnosti skidati iste laserom. Nas zanima točnost ovih informacija, te nas zanima Vaše konkretno mišljenje što da uradimo u ovoj situaciji? Unaprijed hvala i pozdrav iz Bihaća.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

 ugradnja leća maloljetna osoba
Dean Šarić
Poštovani,

većina informacija su netočne. Dok je osoba maloljetna rješenje su kontaktne leće koje mogu biti i trajno rješenje. Kada pacijentica postane punoljetna u obzir dolazi i laserska korekcija. Oba su rješenja dobra i rješavaju problem. Ugradnja leće, pogotovo u toj dobi nikako nije za preporučiti. Naime mogući problemi su: razvoj katarakte, glaukoma, dalji rast dioptrije koji bi zahtijevao ponovnu operaciju, problemi na očnoj pozadini – cistoidni makularni edem, ablacija retine itd. Ništa od toga ne može se dogoditi kod nošenja leća ili laserske korekcije. Dakle za sada kontaktne leće, a kasnije leće ili laserska korekcija. Ugradnju leće zaboravite, to je u ovom slučaju kontraindicirano.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 − osam =

Back to top button