Opaciteti u staklovini i endokrina orbitopatija?

Poštovani dr. Šarić, slobodan sam Vam postaviti pitanje u svezi opaciteta u staklovini i endokrine orbitopatije. Naime, već skoro dvije godine imam zamućenja u staklastom tijelu i jako mi smetaju. Bio sam na mnogobrojnim pregledima očiju međutim nisam dobio nikakav lijek niti adekvatan tretman za opacitete. Dijagnosticirana mi je hipotireoza i povišeni očni tlak koji je na granici 21 mmHg. Pored svih tih simptoma imam i stalnu upalu vjeđa i fascikulaciju mišića vjeđe skoro dvije godine. Prošao sam sve pretrage među inim i neurološke na multiplu sklerozu, mijasteniju gravis i epilepsiju. Pretrage su obavljene na EEG aparatu i nalaz je bio negativan. Dali je možda uzrok svih tih tegoba bolest štitne žlijezde? Molim za pomoć. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

endokrina orbitopatija
Dean Šarić
Poštovani,

Kod Vas govorimo o različitim stvarima:
1. Opaciteti u staklovini su česti i s godinama ih imamo sve više. Odstranjivanje opaciteta operativno ili aplikacijom lijeka u oko je moguće, ali ekstremno rizično i primjenjuje se iznimno.
2. Hipotireoza obično ne ide s očnim tlakom, 21 nije nužno visok tlak u ovisnosti o drugim parametrima (pahimetrija, OCT itd.).
3. Kronični blefaritis (upalu vjeđa) treba liječiti što nije lako i može potrajati. Treba Vam iskusan oftalmolog i spremite se na uporno liječenje (lokalna i sistemna antibiotska terapija u kombinaciji s toaletom vjeđa).
4. Fascikulacija mišića vjeđe je simptom koji može biti vezan za osnovnu bolest, po sebi je bezopasan ali bi ipak trebalo potražiti uzrok.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

1 Komentar

  1. Poštovani dr. Šarić,

    Zahvaljujem se na odgovoru.

    Lijepi pozdrav,

    Luka Šumanovac

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

8 − pet =

Back to top button