Opaciteti u staklovini

Poštovani, ima par godina u vidnom polju pojavile su mi se mrlje u obliku točkica-mušica koje lebde. U posljednje vrijeme broj se povećao i već mi polako smeta. Zanima me jeli to stanje ozbiljno i kako se liječi, te može li se izliječit. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

opaciteti u staklovini
Dean Šarić
Poštovani,

ovaj je simptom najčešće posljedica “opaciteta” u staklovini. U pravilu ne zahtijeva liječenje već samo povremene kontrole. Pročitajte također moj drugi odgovor na slično pitanje: Leteće “mušice” u vidnom polju.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

6 Komentara

 1. Poštovani,
  prije mjesec dana sam obavio oftalmološki pregled i dijagnosticiran mi je astigmatizam te da su mi oči dosta suhe. U međuvremenu sam opazio sve veći broj iskrivljenih linija tijekom gledanja, naročito u svjetlije podloge. Da li su te pojave normalne kod astigmatizma? Da li bi trebao obaviti neki dodatni oftalmološki pregled i koji?
  Hvala na odgovoru.

  1. Poštovani,

   iskrivljene linije kod prisutnosti astigmatizma su normalna pojava, ali svakako je preporučljivo napraviti i pregled očne pozadine ukoliko to nije rađeno na zadnjem pregledu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani,
  Imam 51godinu, i operirala sam mrenu na lijevom oku 2013., nakon toga su mi se pojavile mutnine i nisu bile velika smetnja, a sad su veliki problem u vidnom polju jer su stalno prisutne. Znam da je to proces prirodnog starenja oka, ali što se događa s mutninama kad oko ostari ( da li dalje plutaju ili prestaju biti smetnja ) ?

 3. Poštovani gospodine Šarić,
  Mogu li se sitne opacifikacije otopiti ili same povući?

  1. Poštovana,

   na žalost ne, pokušava se različitim enzimskim lijekovima no za sada bez značajnijeg učinka. Također je moguće laserski “usitniti” postojeće opacitete kako bi manje smetali, no ni taj postupak nije bez mogućih nuspojava.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − jedan =

Back to top button