Kako smanjiti pojavu ječmenaca?

Poštovani, zadnje dvije godine stalno mi se ponavljaju ječmenci/chalazioni što li su, i jako dugo traju, mjesecima. Naime imam Crohnovu bolest i na terapiji sam imunosupresivima. Crohnovu bolest imam iz ranog djetinjstva i jasno mi je zašto mi se javljaju sve popratne bolesti/nuspojave/terapije. Zanima me što sve mogu učiniti sa svoje strane da smanjim pojavu ječmenaca i olakšam sebi život? Počelo me sve to jako nervirati, a i bolno je i neugodno. Stavljam mast Maxitrol, je li možda učinkovitiji Kloramfenikol, ako ga smijem primijeniti? Prijateljica mi ga je sugerira, ali ja nikada ne uzimam ništa na svoju ruku i uvijek se prije dobro informiram. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kako smanjiti pojavu ječmenaca
Dean Šarić
Poštovana,

prvo Vam treba iskusan i uporan oftalmolog koji će Vas liječiti, kao što ste rekli takve su tegobe dugotrajne i teške za tretiranje. Liječenje se provodi lokalnom terapijom, redovitom higijenom vjeđa, te po potrebi sistemskom terapijom od upale do upale. Tu će Vam od najveće pomoći biti Vaš liječnik ali i Vi sami morate aktivno učestvovati u liječenju i prevenciji. Izbor lijeka ipak prepustite oftalmologu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 + 19 =

Back to top button